Nakon sprovedenog konkursa, a na predlog gradske komisije sastavljene od članova stranaka vladajuće koalicije i jednog predstavnika Stalne konferencije gradova i opština, užička skupština imenovala je devet direktora lokalnih javnih preduzeća.


Pre imenovanja, osmoro njih su obavljali te funkcije u statusu vršilaca dužnosti i, osim novoimenovanih direktora Niskogradnje i Aerodroma Ponikve, predstavljaju kadrove aktuelne vladajuće koalicije. Time je užička vlast (SNS, SPS-PUPS-JS-NS, DSS i URS) nastavila praksu svojih prethodnika i iskazala sklonost ka partokratiji, pa je konkursnu proceduru obesmislila i iskoristila kao formalnost, a obećanje o departizaciji javnog sektora preoblikovala u vrhunski cinizam.

Osim Ljubomira Jovanovića, koji je imenovan za direktora Niskogradnje, nakon što je njegov prethodnik Branko Prljević napustio to preduzeće, ostali direktori nastaviće svoje mandate započete ranije u statusu vršilaca dužnosti. Tako će Nikola Maksimović i dalje biti direktor Direkcije za izgradnju, Dragan Simić nastaviće mandat u „Vodovodu“, Mirjana Radivojčević u „Bioktošu“, Dejan Nijemčević u „Stanu“, Branko Bogićević u „Velikom parku“, Zoran Šibalić u Gradskoj toplani, a Vojo Đoković u Gradskoj stambenoj agenciji. Direktor Aerodroma Ponikve i dalje će biti Saša Savić, koji je tu dužnost obavljao u vreme prethodne vlasti DS.

Na zamerke opozicione DS da članovi komisije za izbor direktora javnih preduzeća nisu stručni za tu vrstu posla, te da su ispunjavali političke naloge svojih stranaka, Ivana Stojiljković, predsednica komisije i poverenica SNS u gradu, uzvratila je da je ta komisija bila objektivna i da to dokazuje glasanje odbornika o predloženim kandidatima.

Inače, na konkurs za direktore prijavilo se 17 kandidata koji su podneli 36 molbi (neki su konkurisali za više direktorskih mesta), a uslove je ispunilo njih 13. Kako je objašnjeno, oni su pred komisijom odgovarali na deset pitanja, nakon čega su ocenjivani i rangirani, a prvi na rang-listama bili su upravo vršioci dužnosti direktora tih preduzeća.

Univerzitet u začetku

Za razliku od žučne rasprave o imenovanjima direktora, odbornici su jednoglasno usvojili Elaborat o osnivanju državnog univerziteta u Užicu, a da li će prvi brucoši početi studije sledeće godine, zavisiće od brzine kojom će Ministarstvo prosvete usvajati naredne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari