Da ne beše nejakog BSK i njegovog Vaterloa na stadionu Partizana, fudbaleri Novog Pazara bi prvu nedelju novog prvenstva proveli na mestu lidera. Naravno, to ne znači da se do tog mesta ne može doći već posle sutrašnjeg kola. Nije u skladu sa etikom uzdizati jedan tim do nebesa i razbacivati se najfinijim epitetima posle samo jedne pobede, ali nepravedno bi bilo ne nabrojati sve ono što je bilo dobro u trijumfu nad Radničkim iz Niša 3:0 (Alivodić 29, Damjanović 57. i Ristović 74. minut).


Svakog pravog navijača Novog Pazara može samo da raduje što najzad u timu postoje pojedinci, koji se ne ustežu da gađaju okvir gola iz svih mogućih pozicija. U subotu su pogađali, u nekoj drugoj prilici lopta će pogađati prečku, stativu, nekad će završiti van zidina stadiona, možda će „stradati“ i poneki autobus parkiran iza jednog od golova, kako god bilo Novi Pazar konačno ima u timu igrače spremne da bez straha šutiraju sa dvadeset i više metara. Dugo je prvenstvo, biće i uspona i padova, ali način na koji su se pojedinci predstavili publici gladnoj golova garantuje da će navijač sve ređe ustajati sa sedišta da bi tako izrazio svoje nezadovoljstvo težnjom fudbalera da se sa loptom ušetaju u gol. Lepo je bilo gledati sa koliko znanja i samopouzdanja su Alivodić i Ristović raspalili po lopti za dva retko lepa pogotka, ili s kakvim umećem igra u svom i protivničkom šesnaestercu Dario Damjanović. Povratnik u Novi Pazar Enver Alivodić potvrdio je, uz dužno poštovanje ostalim novajlijama, da je najvrednije pojačanje ovog tima. Pod posebnom prismotrom navijača biće Risto Ristović. Bude li ponavljao nivo igre iz meča sa Radničkim konačno će plavo – beli rešiti pitanje kreatora svih napada. U tri od četiri najznačajnija detalja utakmice učesnik je bio bivši fudbaler Banata. Njegova lopta u 14. minutu prema Raščiću presudila je Ranđeloviću, odbrambeni fudbaler Radničkog zbog crvenog kartona morao je pre vremena u svlačionicu, posle Ristovićevog kornera u 59. minutu Damjanović je postigao drugi gol, da bi šlag na torti usledio u 74. minutu posle njegovog šuta sa više od trideset metara. Bio je to najlepši gol viđen u Novom Pazaru otkad se na Gradskom stadionu igra superligaški fudbal.

Osim po pobedi i sjajnim golovima utakmica između Novog Pazara i Radničkog iz Niša ostaće upamćena i po Faruku Bihorcu. Supertalentovani dečko u 75. minutu zamenio je Seada Hadžibulića i na taj način postao najmlađi fudbaler koji je zaigrao za Novi Pazar u Superligi. U tom trenutku imao je 16 godina i 92 dana. Nekoliko kontakata sa loptom i jedan teledirigovani pas dovoljni su za zaključak da će Bihorac biti jedan od fudbalera o koga će se uskoro otimati veći i bogatiji klubovi. Žreb je hteo da današnji suparnik Novopazaraca bude Radnički ( iz Kragujevca ).

Koliko je izvodljivo da se ponovi igra i rezultat iz duela sa njihovim imenjakom iz Niša? Da li je došlo vreme da se Kragujevčanima naplate svi oni dugovi iz prethodne dve sezone? Još je u svežem sećanju utakmica odigrana pre 15 meseci u Novom Pazaru. Posle 0 : 0 Radnički je mogao da proslavi povratak u Superligu. Isti rezultat ponovio se u Novom Pazaru i u prošlogodišnjem šampionatu, da bi Radnički u Kragujevcu bio bolji ( 3 : 1 ). Posle utakmica prvog kola ovog prvenstva stekao se utisak da je jedina prednost Radničkog u sutrašnjoj utakmici domaći teren. Aktuelni golgeter Kragujevčana i Superlige Darko Spalević oduševljavao je prošle sezone publiku širom zemlje efektnim golovima, a tandem centarhalfova Milošević – Tintor predstavljao je neprobojni bedem i za najbolje superligaške navale. Dobar znak pred sutrašnje odmeravanje snaga dva tima je da je Spalević daleko od prošlosezonske forme. Prošlog petka na Banjici, i pored toga što se u tri navrata našao u stopostotnim prilikama, Spalević se hvatao za glavu ne verujući da nijednom nije uspeo da loptu ugura u mrežu. Način na koji je Rad postigao oba gola mogao bi da bude putokaz fudbalerima Novog Pazara, jer odbrana sa Tintorom, a bez Miloševića nije ni kopija prošlogodišnje.

Osim domaćeg terena donekle bi u prednost Kragujevčana mogla da se ubroji i uigranost tima. To je ekipa, koja sa minimalnim izmenama igra zajedno već četiri godine. Poređenja radi, na startu ovog prvenstva prošle subote dres Radničkog nosila su četvorica fudbalera iz sastava koji je nastupio u onom „kvalifikacionom“ meču u Novom Pazaru maja 2011 (Čančarević, Ristić, Tintor i Spalević ), dok je u ekipi Novog Pazara iz tog sastava na meču sa Nišlijama igrao samo Lotinac.

Najveća prednost Novopazaraca je igra u premijernom ovosezonskom nastupu, i to što gro sadašnjih fudbalera ne zna kako su se završili i na šta su ličili raniji susreti dva tima.

Kazne zbog navijača

Disciplinska komisija FSS pokrenuće disciplinski postupak protiv FK Novi Pazar zbog tuče navijača dve suprotstavljene navijačke grupe, Ekstremi i Torcida. Do tuče i ranjavanja četiri navijača došlo je pre utakmice sa niškim Radničkim i van stadiona, navodno zbog paljenja transparenta Torcide. Sukobi su se preneli i na tribine jer Ekstremi nisu dozvolili Torcidi da istakne svoj transparent. O razlozima tuče, u kojoj su korišćeni noževi i teže ranjen jedan navijač, a policija privela četiri navijača, dve grupe imaju različitu verziju i međusobno prebacuju krivicu. FSS je najavila kažnjavanje Novog Pazara zbog propusta u organizaciji meča. Navijači niškog tima nisu prisustvovali utakmici u Novom Pazaru pošto je policija procenila da postoji bezbedonosni rizik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari