Opet se o osobama sa invaliditetom odlučuje bez njih 1ilustracija Foto: Pixabay/Truthseeker08

Prošlog meseca izrađen je Predlog strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici, i predat na javnu raspravu.

Ova dugo očekivana strategija ima za cilj da se postepeno smanjuje broj korisnika domskog smeštaja, kako bi ostvarili svoje pravo na život u zajednici..

Predstavnici/e civilnog društva koji su učestvovali u javnoj raspravi, ali ne i u izradi teksta, smatraju da ovaj proces nije bio transparentan, da nije obezbeđeno učešće osoba kojih se neposredno tiče, ali i da nije vidljiva namera države da će se ustanove postepeno zatvarati.

– Nije poznato ko je učestvovao u izradi strategije niti ko su bili članovi radne grupe. Znamo da nisu uključene organizacije civilnog društva koje imaju dugogodišnje iskustvo i ekspertizu u ovoj oblasti – kaže Maja Popović iz Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, koja se od samog osnivanja zalaže za stvaranje uslova za potpunu deinstitucionalizaciju dece i odraslih iz svih oblika kolektivnog smeštaja.

Značajna primedba je i to što u izradi strategije nisu učestvovale osobe sa invaliditetom, što je obaveza države prema Konvenciji UN o pravima osoba sa invaliditetom.

– Bilo je neophodno da predstavnici osoba sa invaliditetom budu članovi radne grupe za izradu strategije, jer se ona na njih i odnosi. Zapravo, tekst predloga strategije jasno reflektuje da se ne uzima u obzir perspektiva osoba sa invaliditetom, već pre svega zaposlenih u ustanovama – ističe Maja Popović.

Iz nacrta strategije nije vidljivo da postoji opredeljenje države da će se ustanove postepeno zatvarati jer, da bi se to postiglo, objašnjava naša sagovornica, potrebno je u potpunosti zabraniti nove prijeme dece do sedam godina, a ograničiti broj novih prijema odraslih.

– Opšti je utisak da je akcenat pre svega stavljen na transformaciju ustanova, dok su delovi koji se odnose na razvoj usluga u zajednici nedovoljno precizni, tj. nema preciznih i jasnih mera prevencije institucionalizacije. Kroz transformaciju ustanova planira se formiranje malih domskih zajednica, koje zapravo predstavljaju reinstitucionalizaciju – ističe Popović.

Bez mehanizma zaštite od rodno zasnovanog nasilja

Jedna od primedbi na tekst Strategije odnosi se na to što nije analiziran položaj žena i devojčica, niti specifičnosti u vezi sa višestrukom diskriminacijom i nasiljem kome su izložene u ustanovama, u smislu potrebne podrške i deinstitucionalizacije.

Mehanizam zaštite od rodno zasnovanog nasilja nije predviđen ni u Nacrtu zakona o zaštiti prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti. Ovo je značajan nedostatak budući je ženama i devojčicama sa invaliditetom u ustanovama nedostupna zaštita od nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari