Desničarska organizacija SNP Naši zatražila je od nadležnih državnih organa zabranu pojedinih medija u Srbiji, koje su nazvali „antisrpskim“. Ovaj pokret, koji je javnost poslednjih godina upoznala po brojnim incidentima, poput huliganstva tokom održavanja Parade ponosa 2010. godine, pretnji neistomišljenicima, grafitima i parolama sa porukama rasne i verske mržnje, traži zabranu medija zbog „opravdane sumnje da su finansirani prljavim novcem albanske i hrvatske mafije“.

U saopštenju se traži zabrana i ispitivanje vlasništva i dnevnog lista Danas, ali i drugih medija – RTV B92, Blica, Peščanika, nedeljnika Vreme, Republike, Glasa Amerike i Slobodne Evrope.

Naime, ovo nije prvi put da ova organizacija pravi spiskove nepodobnih. Početkom novembra objavila je spisak i tražila zabranu pojedinih nevladinih organizacija, čiji je rad takođe okarakterisala kao „antisrpski“. Mnogi su tada ovaj postupak ocenili kao pokušaj vraćanja u devedesete, kada su isto tako pravljeni spiskovi na kojima su se pored nevladinih organizacija nalazile i osobe koje su, prema ocenama tadašnje vlasti, radile protiv interesa države.

Veran Matić, glavni i odgovorni urednik televizije B92, kaže za Danas da u Srbiji nema cenzure, a da su uslovi za zabranu distribucije informacija propisani Zakonom o javnom informisanju.

– Svako pozivanje na zabranu medija je pozivanje na rušenje Ustava i ustavnog poretka i nadležni bi trebalo kao takvog i da ga tretiraju. Mislim da u ovom konkretnom slučaju radikalna desnica želi da zloupotrebi patnju Srba na Kosovu, pa pronalazi i „likvidira“ neprijatelje, kao što je to rađeno u proteklih 20 godina, što se pokazalo kao gubitnički model, naglašava Matić.

Prema njegovim rečima, ova televizija je serijalom Insajder pokazala da je borac za srpske interese na Kosovu.

– To svakako ne mogu biti oni koji se o Vidovdanu napijaju, izazivaju incidente, a potom pristaju da njihove majice sa porukama nasilja i simbolima zla skidaju pripadnici organa bezbednosti koje kao ne priznaju. Veće kukavice, lažove i manipulante u životu nisam video, zaključuje Matić.

Filip Švarm, odgovorni urednik nedeljnika Vreme, kaže za Danas da je ekstremna desnica očigledno osetila da je ponovo došao trenutak kada može da digne glavu.

– Ono čega se javnost do juče stidela i što smo mislili da smo ostavili za sobom, opet se događa, a glavni uzrok toga je populistička politika koju nova vlast preferira, napominje Švarm.

Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik lista Blic, kaže za naš list da ga ovaj potez SNP Naši ne iznenađuje i napominje da nema nameru da se pravda, jer je vlasništvo lista transparentno.

– Svima je poznato da je Ringier vlasnik lista Blic. Njima verovatno smeta što je u ovom slučaju reč o stranim investitorima, ali to je već njihov problem, naglašava Simonović.

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine zatražilo je da se vlast ogradi od SNP Naši i da ukoliko država ne preduzme mere u zaštiti ne samo slobode izražavanja već i lične bezbednosti novinara i NVO aktivista, smatraće se da su saučesnici u „pogromu“.

Mirković: Traže prostor u medijima

Saša Mirković, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), kaže za Danas da članovi organizacije SNP Naši ovim postupkom žele da privuku pažnju medija, u trenutku kada državni vrh menja politiku prema Kosovu i Metohiji i odlučuje se da primenjuje neke ranije dogovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari