Opisna ili brojčana ocena? 1

Ministarstvo prosvete još nije odlučilo da li će se drugi strani jezik od petog razreda naredne školske godine ocenjivati brojčano ili opisno.

U Ministarstvu prosvete rečeno je Danasu da će ovo pitanje biti rešeno u pravilniku čija izrada još nije završena, te da u ovom trenutku ima različitih mišljenja.

Nedoumica se pojavila jer je u novim zakonskim rešenjima promenjen status drugog stranog jezika koji sada spada u izborne programe, a oni se ocenjuju opisno. Neslaganje sa takvim rešenjem predstavnici Društva za strane jezike su izneli krajem decembra prošle godine pomoćnici ministra prosvete Vesni Nedeljković, ali se dosad ništa nije promenilo, zbog čega će to udruženje tražiti sastanak sa ministrom Mladenom Šarčevićem.

Nejasnoće o ocenjivanju drugog stranog jezika pojavile su se i ove školske godine zbog stupanja na snagu novog zakona, ali je Ministarstvo prosvete školama uputilo tumačenje da se ovaj predmet u petom razredu ocenjuje brojčano, kako to predviđa Pravilnik o ocenjivanju. U tom tumačenju je navedeno da to važi samo za školsku 2017/18. godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari