Uređenje parka u dvorištu Opšte bolnice Požarevac započeto simboličnim zasađivanjem 15 stabala od ukupno 500 koliko je planirano da se zasadi. Zvaničnom početku uređenja i oplemenjivanja ovog prostora prisustvovali su: gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, narodni poslanik i predsednik budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Žarko Pivac, predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilić, direktor TE KO Kostolac, Dragan Jovanović, predsednik Gradske opštine Kostolac, Vladimir Vila, predsednik Skupštine gradske opštine Kostolac dr. Emil Andrun, direktorka preduzeća RIO, Nataša Savić, direktor „Vodovoda i kanalizacije, Nenad Ratić, kao i drugi predstavnici preduzeća i ustanova.

Okupljenima se obratio Žarko Pivac, koji je pohvalio Zdravstveni centar Požarevac za napore koji ulaže u unapređenje životne sredine: – Ovi hrastovi će ostati i posle nas i svedočiće o ovom trenutku. Grad Požarevac, preko Fonda za zaštitu životne sredine, i prošle godine je izdvojio određena sredstva, u iznosu od 1.307.000 dinara za uređenje parka ispred gradske bolnice, a ove godine smo izdvojili još 2.500.000 dinara i danas prisustvujemo početku uređenja kompleksa ukupne površine 3 ha.

Ono što je veoma važno jeste da Zdravstveni centar i Opšta bolnica ne sede skrštenih ruku, jer ovaj projekat ne čine samo sredstva koje je izdvojio grad nego i dodatnih 1.000.000 dinara koje su obezbedili donatori, bez čije podrške nijedan projekat ne može da se realizuje. Uloga Fonda jeste da oplemenjuje životni prostor, da opravda ulogu koju mu je dodelio grad Požarevac, ali pre svega građani. Grad Požarevac je uvek spreman da pomogne institucijama i građanima koji ne sede skrštenih ruku kada su u pitanju poslovi na uređenju i zaštiti životne sredine, rekao je Pivac.

Osim uređenja parka u krugu bolnice, požarevački medicinari će u narednom periodu izgraditi pogon koji će za zagrevanje vode koristiti solarnu energiju. Ovaj poduhvat je izuzetno značajan jer korišćenje alternativnih izvora energije predstavlja neizostavan deo sadašnjice koja se zalaže za ekološku ravnotežu čovekove životne sredine. O detaljima vezanim za dobijanje sredstava za ovaj značajan projekat Žarko Pivac je rekao:

– Na republičkom nivou postoji Ekološki fond Srbije i želim da pohvalim Opštu bolnicu i Zdravstveni centar koji su konkurisali za izgradnju solarnog postrojenje za grejenje vode u Opštoj bolnici Požarevac. Za ovaj projekat zatraženo je 18.700.000 dinara, a Ekološki fond Srbije je odobrio sredstva u iznosu od preko 14.000.000 dinara i naravno, kad imamo ovakvu situaciju, grad Požarevac se upravo tu nalazi, da sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine, u iznosu od 3.860.000 dinara, pomogne tako dobre ideje. Uvek smo tu i uvek ćemo biti tu za one kojio žele da poboljšaju svoje životno okruženje. Mislimo da su se neke stvari u protekle dve godine promenile, moram ovde da pomenem i članove Odseka za zaštitu životne sredine. Svi zajedno radimo sa rukovodstvom grada Požarevca u interesu svih nas koji živimo u Požarevcu.

Zadovoljstvo zbog početka radova izrazio je i direktor Opšte bolnice Požarevac, Srećko Bosić: – Mi u Opštoj bolnici smo vrlo zadovoljni što je danas započeto uređenje parka oko naše ustanove. Nastavlja se trend saradnje lokalne samouprave Požarevca sa Opštom bolnicom i Zdravstvenim centrom Požarevac. Ovo je samo kruna saradnje koja teče već dve godine, počevši od ulaganja u infrastrukturu, opremanje enterijera stare bolničke zgrade, do pomoći u ozelenjavanju naših dvorišnih površina. Naš plan je da se ovde napravi memorijalni park sa bistama zaslužnih medicinara i građana koji su imali uticaj na razvoj Zdravstvenog centra i Bolnice Požarevac. Nadam se da će ovo biti jedan od najlepših parkova u Požarevcu i da će lokalna samouprava pomoći i u održavanju ovih zelenih površina. Hteo bih da poručim građanima Požarevca da se ne brinu, osim ulaganja u zelenilo i okruženje čime se popravlja ambijent i doprinosi uspešnijem lečenju naših pacijenata, mi i dalje ulažemo u infrastrukturu, medicinsku opremu i školovanje naših kadrova, napomenuo je Bosić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari