Novovaroški poklonici pisane reči imali su priliku da se krajem prošle sedmice bliže upoznaju sa književnim stvaralaštvom crnogorskog autora Željka Čurovića, koji je u gradskoj biblioteci „Jovan Tomić“ promovisao svoje najnovije ostvarenje – roman pod nazivom „Opomena“, publikovano krajem prošle godine u izdanju Jabučje gore.

– Možda je Željkova „Opomena“ i poslednja opomena. On se u ovoj knjizi ne pojavljuje kao sudija. O bezdušnim dželatima sudiće ponešto istorija, a što njoj promakne neće promaći Božijoj kazni. Poruka romana jest : Braćo Srbi, oslobodimo se zabluda prošloga vijeka, složimo se i ujedinimo oko svetosavlja, jer ako to ne uradimo potomstvo nam neće oprostiti, a onda smo se uzalud rađali – istakao je na promociji recenzent knjige Božidar Milovanov Glogovac, pisac i urednik časopisa Gusle.

Knjiga tretira teme večitih podela među Srbima, sažeto i argumentovano, autor daje prikaz istorijskih tokova i karakteristično je da iz gotovo svake njegove rečenice izbija pitanje, od kojih se svako pretače u jedno – dokle će da traju besmislena stradanja, posrtanja i nesreće. Ovom zanimljivom kulturnom događaju prisustvovali su i narodni guslar i pisac Slavko Aleksić, a o stvaralaštvu Čurovića govorili su i Novovarošani Desimir i Nada Mrdović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari