Ukrajina je ponovo bila „kobna“ po Srbiju. „Orlovi“ su juče u finalu prijateljskog turnira na Kipru izgubili od Ukrajinaca – 0:1 (0:1), što im je četvrti uzastopni poraz od te selekcije. Jedini gol na meču postigao je Nazarenko u 16. minutu sa razdaljine od oko 25 metara, koji je ujedno i najlepši na celokupnom turniru.

 

Srbija – Ukrajina 0:1 (0:1)

Strelac: Nazarenko u 16. minutu. Stadion: GSP u Nikoziji. Gledalaca: 100.

SRBIJA: Dišljenković, Rukavina, Ivanović, Dragutinović, Kolarov (od 76. Đurić), Mutavdžić(od 58. Tošić), Stanković, Milijaš (od 46. Kuzmanović), Krasić, Jovanović, Lazović(od 46. Sulejmani).

UKRAJINA: Hudžamov, Ševčuk, Mandžjuk, Timoščuk, Rusol, Levčenko, Nazarenko, Kaliničenko (od 90. Rotan), Pašaev (od 46. Čingrinski 46), Dević(od 89. Seleznjev), Voronjin (od 46 Gomenjuk).

 

Uspeo je selektor Srbije Radomir Antićza manje od pola godine da iskoreni mnoge loše navike svojih izabranika, ali izgleda da će morati još malo da poradi na najbitnijem detalju – balkanskom mentalitetu, odnosno maksimalnom pristupu i u pripremnim utakmicama. Promešao je selektor karte u odnosu na prvi meč, što je i bilo očekivano s obzirom na to da igrači nisu imali ni ceo dan pauze, pa su Ukrajincima na megdan izašla samo šestorica startera protiv Kipra. Glavni problem u igri ponovo je bio nedostatak pravog završnog pasa prema jedinom isturenom napadaču – Danku Lazoviću. U odnosu na prva četiri kvalifikaciona meča za odlazak na Svetsko prvenstvo očigledno je da su „orlovi“ po gol protivnika mnogo opasniji sa dva klasična špica, iako je na prvi pogled jučerašnja formacija, sa Krasićem i Jovanovićem odmah iza napadača, delovala veoma ofanzivno. Odbrana je i bez Nemanja Vidića bila na visini zadatka, osim kada je u tom 16. minutu „zadremala“ i pustila Nazarenka da primi loptu, napravi par koraka, namesti se na šut i na kraju pogodi sam rogalj Dišljenkovićevog gola. Taj detalj malog pada koncentracije, opuštanja u jednom trenutku, bio je presudan za kranji ishod meča. „Zli jezici“ bi na ovaj negativan detalj dodali i to da su „orlovi“ identičan gol primili i prošle godine prilikom poraza od istog rivala (0:2), jedino što je tada strelac bio Voronjin dok je nacionalni tim predvodio Miroslav Đukić.

Trgli su se srpski reprezentativci posle primljenog gola, krenuli znanto agresivnije na protivnika, a trud im se do kraja prvog poluvremena isplatio u vidu pogođene stative kao ishod solo prodora Milana Jovanovića. U drugom poluvremenu ukrajinski selektor Aleksej Mihaljiščenko uvideo je sve slabe tačke u Antićevoj taktici, što su njegovi izabranici, utisak je, rutinski sproveli na terenu i zatvorili sve prilaze ka svom golu.

Ovaj poraz je izabranicima Radomira Antića poslednja opomena pred naredni kvalifikacioni mečza odlazak Južnu Afriku protiv Rumunije u Kostanci (28. mart). Ako se obzir uzme celokupan učinak sa svih zvaničnih i prijateljskih mečeva od kako je Antićselektor, onda ne treba sumnjati da će sve loše stvari biti ispravljene na vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari