Iako su psi lutalice sklonjeni sa ulica u Vrbasu, zahtevi za odštetu zbog ujeda lutalica od lokalne samouprave nisu nestali. Čak se i posekotine od stakla prijavljuju kao ujedi psa, s namerom da se dobije obeštećenje od par stotina hiljada dinara.


– Neki ljudi su se, mogu reći, jednostavno obezobrazili. Traže odštetu zbog ugriza psa lutalice, a ujede ih njihov ili komšijski pas ili se raseku na neki oštar predmet u svom dvorištu. Tuže opštinu u nadi da će dobiti 200.000 – 300.000 dinara odštete, rekao je Vladimir Daković, direktor Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP), a prenosi zvanični sajt opštine Vrbas.

Opština Vrbas je 2008. i 2009. godine platila sedam miliona dinara, a 2010. izdvojeno je oko devet miliona za plaćanje odštete zbog ujeda pasa. Prošla godina počela je sa još većim brojem tužbi, ali je u junu počeo sa radom JAZIP, u okviru kojeg je otvoreno prihvatilište za pse i mačke.

– Iako smo zbrinuli sve pse lutalice u prihvatilište, prijave su nastavile da stižu. Odlučili smo da stanemo na kraj prijavama za koje postoje indicije da su lažne i do sada smo podneli devet opomena u pretkrivičnom postupku. Ukupno će biti poslato oko dvadesetak opomena. Ako se ne odustane od postupka, pokrenućemo krivične prijave. Pored toga, konsultovaćemo se sa pravnom službom i videti da li postoji mogućnost krivične prijave i protiv nekih koji su već naplatili odštetu, naglasio je Daković. On navodi da lekarski izveštaji mogu da pokažu da li je reč o ujedu psa, kao i da po svakoj prijavi služba JAZIP-a i po nekoliko dana obilazi mesta gde se dogodio navodni napad psa. U 95 odsto slučajeva, dodao je Daković, na tim lokacijama nije primećen nijedan pas lutalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari