Godišnje nagrade Unicefa za kvalitetno i visoko etično izveštavanje o deci i dečjim pravima, uručene su novinarkama Mirjani Jakab iz Građanskog lista i Jeleni Marinković iz Televizije Pirot. One su nagrade koje dodeljuje Kancelarija Unicefa u Srbiji dobile u konkurenciji od preko 40 teksova, radio i TV priloga koje je prijavilo 30 autora. Mirjana Jakab je dobila nagradu za tekst I dete s invalidititetom žrtva incesta, a Jelena Marinkovićza TV priču Zidovi bele boje.

Žiri je jednoglasno doneo odluku o dodeli nagrade Jeleni Marinkovićza prilog o troje dece bez roditelja, koja nisu želela da budu razdvojena i dodeljena različitim starateljima, jer u kući babe i dede nisu imala uslova za život.

– Ideja je bila moja, ali to ne bih mogla da uradim sama bez podrške ekipe – trojice snimatelja Daniela Kopa, Dejana Denkovića i Zorana Cvetkovića i montažera Ivice Ivanova. Televizija Pirot prva je radila prilog o Antićima, a potom su o njima pisali i svi drugi mediji. Rezulat sve te medijske podrške je akcija lista Alo da im se izgradi kuća i da deca ostanu u selu, jer je jedan od razloga Centra da ih smesti u hraniteljsku porodicu bilo upravo to što nemaju adekvatne uslove za život. Od prvog dana sam imala na umu ideju da se javnosti predstave strahovi i razmišljanja najstarije četrnaestogodišnje Ivane Antić. Ona razmišlja zrelije nego što ima godina, i za razliku od svojih vršnjaka ona ima potpuno druge brige. Ona brine o mlađoj sesti i bratu, babi i dedi. Pokušavala je da preko svojih leđa preturi sve teškoće i da zaštiti brata i sestru – kaže Jelena Marinković, kojoj je ovo prva nagrada.

Uručenju nagrade u Beogradu prisustvovala je i Ivana Antićkojoj je ovo prvi dolazak u glavni grad. TV Pirot je Antićima kupila zimske jakne, čizme, pantalone, slatkiše i igračke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari