Na izborima za članove Saveta Mesnih zajednica u opštini Kučevo, koji su održani 10. aprila u mesnim zajednicama Rakova Bara, Duboka, Bukovska, Ceremošnja i Cerovica, nije učestvovala opozicija. Ovog puta opozicija nije bojkotovala izbore, već im je, kako su rekli u svom saopštenju medijima, onemogućeno od strane vladajuće većine u opštini Kučevo, koju čine koalicija Srpska napredna stranka, Pokret socijalista i Vlaška demokratska stranka Srbije, da kandiduju svoje predstavnike na listi za članove Saveta Mesnih zajednica.


– Način na koji je to urađeno od strane predsednika Skupštine opštine navelo nas je da obavestimo javnost da ovakvim metodama je građanima uskraćeno pravo da učestvuju na Izborima svojih Mesnih zajednicama. Sve aktivnosti vezane za Izbore članova Saveta Mesne zajednice sprovedeni su u najvećoj tajnosti.

Javno obaveštenje o održavanju Izbora je istaknuto 24 časa pre roka predaje kandidatura. Rok za predaju je bio do 6. aprila 2011. godine do 24 časa, gde pri tome nije organizovano prisustvo lica koje bi primilo kandidaturu u tom roku.

Ovakvim načinom vršenja vlasti treba da bude jasno da se sprovodi samovolja i izaziva strah građana da izraze svoju volju jer bi time ugrozili svoj opstanak-navedeno je u zajedničkom saopštenju mnjdijima koju su potpisale opozicione stranke u Kučevu. DS, SPS-PUPS-JS, DSS, G17+, VDS, LDP, i SRS.

Predsednik Izvršnog odbora OODS-Kučevo, Aca Trailović navodi jedan od mnogih primera manipulacije izbornog procesa od strane vlasti u Kučevu.

– Aktivisti opozicionog bloka u MZ „Rakova Bara“i pored manjka vremena za izborne aktivnosti, na vreme su skupili potpise i potrebnu dokumentaciju za kandidaturu. Ali, čekalo ih je iznenađenje kada su posle 15 časova otišli u prostorije MZ da predaju kandidaturu. Tu nije bilo nikoga iako je krajnji rok za predaju kandidature isticao u ponoć tog dana. Sutradan, ujutru otišli smo ponovo da predamo dokumentaciju ali smo odbijeni uz obrazloženje da smo zakasnili sa predajom, jer je rok istekao u ponoć predhodnog dana. Vidite čime se služe – sa dozom ironije i ogorčenja priča Trailović i dodaje da ta ista komisija koja je odbile njihovu kandidaturu, tog istog dana prihvatila je kandidaturu nekih kandidata vladujuće koalicije, iako je zvanični rok za to bio istekao.

Sanja Vukojević predsednik OO SPS Kučevo smatra da vlast iz straha od gubitka izbora poseže za ovim proceduralno-tehničkim mahinacijama.

– Na nedavno održanim izborima u Rabrovu vlast je katastrofalno prošla jer nije osvojila nijedan mandat za člana Saveta Mesne zajednice. Od devet biranih članova DS je dobio šest a SPS tri. Iz tih razloga plašeći se da na ovim izborima ne prođu kao u Rabrovu, vlast je sebi obezbedila pobedu, tako što su na nečastan način, tehničkim putem, eleminisali opoziciju – istakla je Sanja Vukojević.

Predsednik opštine Kučevo i član SNS-a, Zoran Milekić kaže da su izbori organizovani po zakonu i u skladu sa postojećim propisina, koji su na vreme objavljeni u službenom glasniku.

– To što se opozicija nije kandidovala je plod njihove nesposobnosti da na vreme skupe potpise i potrebnu dokumentaciju. Izbori su raspisani tačno pre mesec dana, 10. marta na zakonit način i oni su za to znali. Pošto imaju veoma malo poverenja kod građana oni pokušavaju da zamenom teza opravdaju svoju nesposobnost i malu podršku, praveći od sebe žrtvu pred javnošću građana kučevačke opštine. Svu tu njihovu kuknjavu i dreku prenose njihovi mediji, na čelu sa požarevačkom TV Dugom-istakao je Mikelić i dodao: – Evo, u Duboki je bilo preko 200 meštana na zboru, što je najveći broj na nekom skupu u Duboki od kraja Drugog svetskog rata. Svi do jednog podržali su naašu listu. Plašeći se masovne podrške birača našim listama opozicija, na čelu sa demokratama, zamenom teza pokušavaju da opravda neizbežan poraz, žaleći se da su diskriminisani. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Totalan poraz doživeće u Novembru, na opštim izborima – poručio je predsednik opštine Kučevo doajući da glavni pobunjivači su kučevačke demokrate, na čelu sa njihovim funkcionerima.

Opozicija u Kučevu najavila je žalbu nadležnim organima zbog onemogućavanja od strane vlasti da učestvuje na izborima za članove Saveta Masnih zajednica u opštini Kučevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari