Opozicija u Novom Sadu traži od tužilaštva da utvrdi činjenice o nematodama u pijaćoj vodi 1Foto: Danas/A. L.

Opozicija u Novom Sadu podnela je zahtev za ispitivanje činjenica Višem tužilaštvu u ovom gradu povodom pojave valjkastih crva u pijaćoj vodi. Oni traže da ukoliko tužilaštvo utvrdi da postoji krivično delo, goni odgovorne po službenoj dužnosti.

Kako podsećaju u zahtevu, u Novom Sadu je 18. avgusta na društvenim mrežama objavljena slika prepiske sa Viber grupe „Rukovodioci ViK“ (Rukovodioci Vodovod i kanalizacija) iz čije sadržine proističe da je 8. i 9. ove godine u pijaćoj vodi utvrđeno prisustvo valjkastih glista – nematoda.

Učesnici ove „viber“ prepiske su zaposleni u JKP, a čiji identiteti su označeni u samoj „viber“ grupi, iako autentičnost prepiske još uvek nije potvrđena.

– Ovo nije tipična krivična prijava, ovo je prvo zahtev za utvrđivanje svih relevantnih činjenica na koje kao građani Novog Sada imamo pravo. U ovom trenutku smatramo da je nezavisni i samostalni organ Više javno tužilaštvo može da prikupi potrebna obaveštenja i utvrdi dali su tačni navodi izneti u našem zahtevu, a to je da su rukovodioci Vodovoda znali za postojanje nematoda u pijaćoj vodi, a da o tome nisu nikoga obavestili do dana objavljivanja njihove međusobne prepiske – rekao je advokat Milan Alanović koji je član odborničke grupe „Heroji – Miša Bačulov“.

Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće jasno utvrđuje mikrobiološke osobine vode za piće.

Kako piše u zahtevu, ranije navedene nematode, potpadaju pod takozvane „crevne helminte“, označene na strani 11 ovog Pravilnika, za koje se navodi da voda za piće ne sme da ih sadrži.

– Ukoliko se ispostavi kao tačno, da su rukovodioci i odgovorna lica Vodovodu znali za postojane nematoda u vodi u periodu nastanka prepiske, a da o tome nije obavešten kako osnivač Grad Novi Sad, tako ni javnost, onda su ispunjena bitna obeležja krivičnih dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – rekao je Alanović, dodajući da se ovakva voda ne može smatrati pijaćom.

Opozicija u Novom Sadu traži od tužilaštva da utvrdi činjenice o nematodama u pijaćoj vodi 2
Foto: Danas/A. L.

Kako nastavlja, građanima nije objašnjeno ni da li je i šta preduzeto po pitanju uklanjanja crva iz novosadske česmuše.

Njegov je utisak da se javnost značajno podelila po ovom pitanju, da se steklo ozbiljno nepoverenje kod građana, te da su ljudi prestali da piju vodu iz česme.

Kako dalje piše u prijavi, svako prisustvo mikroorganizama u pijaćoj vodi zahteva trenutnu reakciju odgovornih lica u Vodovodu, u smislu neposrednog obaveštavanja o nastanku problema, kao i o koracima koji će se preduzeti kako bi se kvalitet pijaće vode uskladio sa uslovima predviđenim Pravilnikom.

S obzirom da je prisustvo nematoda u pijaćoj vodi nedozvoljeno, Alanović smatra da je obraćanje nadležnih koji tvrde da količina prisustva nematoda u vodi zanemarljiva i bezbedna, neozbiljno, odnosno poprilično sramotno.

Tužilaštvo bi na kraju trebalo da utvrdi da li je učinjeno krivično delo Zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom Zagađivanje vode za piće i namirnica.

Ovaj zahtev potpisalo je sedam opozicionih odborničkih grupa; one iz koalicije Udruženi za slobodan Novi Sad, te Kreni promeni i Heroji – Miša Bačulov.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari