Šef iranskog pravosuđa ajatolah Sadeg Laridžani optužio je juče vođe reformističke opozicije za „izdaju“, koju podržavaju „cionisti, Sjedinjene Države i Velika Britanija“, prenela je iranska agencija Irna.


– Izdaja vođa pobune je vidljiva svima, i ta grupa Karavedža (oni koji se suprotstavljaju verskim vlastima) treba da zna da i pored islamske dobrote nećemo prihvatiti da oni ruše režim – rekao je Laridžani.

U poslednjih nekoliko dana sve su češći pozivi konzervativne vlasti, da se pokrene hitan proces i odredi „teška kazna“ za bivšeg premijera Mir Hoseina Musavija i bivšeg predsednika Parlamenta Mehdi Karubija koji su postali vodeće figure iranske opozicije od spornih izbora za predsednika u junu 2009, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Ahmadinežad.

Napadi na dva reformistička lidera, koji se nalaze u de fakto kućnom pritvoru već nekoliko dana, još su žešći od kada su održani antivladini protesti na kojima se u ponedeljak okupilo nekoliko hiljada ljudi u Teheranu, uprkos zabranama i upozorenjima vlasti i velikom prisustvu policije. Ovih dana, televizija je emitovala snimke sa više provladinih manifestacija na kojima su učesnici zahtevali da Musavi i Karubi budu obešeni.

– Ja zahtevam od svih da dozvole pravosuđu da postupa u skladu sa zakonom i u interesu režima – rekao je Laridžani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari