Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili proglasio je juče pobedu na parlamentarnim izborima, pošto je prema delimičnim rezultatima njegova stranka Ujedinjeni nacionalni pokret osvojila 63 odsto glasova. Centralna izborna komisija je saopštila da je na osnovu podataka sa 979 od ukupno 3.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili proglasio je juče pobedu na parlamentarnim izborima, pošto je prema delimičnim rezultatima njegova stranka Ujedinjeni nacionalni pokret osvojila 63 odsto glasova. Centralna izborna komisija je saopštila da je na osnovu podataka sa 979 od ukupno 3.500 glasačkih mesta glavna opoziciona koalicija na drugom mestu sa 13,7 odsto glasova, Hrišćansko-demokratskom pokretu poverenje je pružilo 8,1 odsto građana, a Radničkoj partiji pripalo je 6,1 odsto glasova.
„Čak sam i ja bio zapanjen velikom podrškom koju smo dobili na ovim parlamentarnim izborima“, izjavio je Sakašvili. On je, takođe, izrazio očekivanje da će njegova stranka imati dve trećine od 150 poslaničkih mesta. „Trijumfovala je volja gruzijskog naroda“, kazao je predsednik Gruzije. Inostrani analitičari smatraju da pobeda Sakašvilijevih pristalica predstavlja odraz posvećenosti naroda Gruzije evropskim i zapadnim vrednostima.
Nasuprot tome, opozicija je proglasila pobedu samo deset minuta nakon zatvaranja birališta i optužila šefa države za izbornu krađu. Lider opozicije Levan Gačečiladze najavio je ulične proteste za naredne dane. „Nastavićemo da se borimo protiv Sakašvilijevog režima sve dok on ne ode zauvek s vlasti“, izjavio je Gačečiladze.
On je, takođe, rekao da je na mnogim biralištima bilo lažiranja rezultata. Centralna izborna komisija je saopštila da su izbori bili slobodni i pošteni, dok su evropski posmatrači kazali da je bilo slučajeva uznemiravanja birača i da su pojedini mediji izveštavali u korist vladajuće partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari