Portparol grčke vlade Teodoros Rusopulos saopštio je juče da će iz državnog budžeta biti izdvojeno više od 300 miliona evra za pomoć unesrećenima u razornim šumskim požarima, kao i da je predviđeno izdvajanje dodatnih novčanih sredstava. Tom prilikom Rusopulos je izrazio i nadu da će se ubrzo uspostaviti kontrola nad vatrenom stihijom , s obzirom na to da su se u borbu s požarima u južnom delu zemlje uključili i inostrani vatrogasci i letelice.

Portparol grčke vlade Teodoros Rusopulos saopštio je juče da će iz državnog budžeta biti izdvojeno više od 300 miliona evra za pomoć unesrećenima u razornim šumskim požarima, kao i da je predviđeno izdvajanje dodatnih novčanih sredstava. Tom prilikom Rusopulos je izrazio i nadu da će se ubrzo uspostaviti kontrola nad vatrenom stihijom , s obzirom na to da su se u borbu s požarima u južnom delu zemlje uključili i inostrani vatrogasci i letelice.
Grčke opozicione stranke ocenjuju da vlada najavljenim merama želi da pridobije glasače da pruže podršku vladajućoj partiji Nova demokratija, na čijem čelu je premijer Kostas Karamanlis.

Srpski avioni gase požare

Beograd – Pomoćnik ministra odbrane Srbije Dušan Spasojević izjavio je juče da je situacija razbuktalih požara širom Grčke „veoma tragična“ i rekao da su sedam aviona privredne avijacije Jat ervejza sleteli na atinski aerodrom oko 14 časova. „Situacija je veoma tragična i požari bukte čitavom teritorijom Grčke“, kazao je on u izjavi agenciji Beta iz Grčke i precizirao da će sedam aviona srpske avijacije nekoliko dana gasiti požare u Grčkoj. Prema njegovim rečima, najnovije informacije iz grčkog Ministarstva odbrane ukazuju na to da požari gore na preko 50 odsto teritorije Grčke, a skoro sva sela na Peloponezu su u plamenu. Spasojević je istakao da je „velika sreća“ što postoje mali, dobro infrastrukturno opremljeni grčki aerodromi, koji će pružiti tehničku pomoć i srpskim avionima. Pomoćnik srpskog ministra odbrane izrazio je nadu da će uspeti da doprinesu obuzdavanju požara.

U požarima kakvi se ne pamte u Grčkoj život su izgubile 73 osobe, od čega su čak 63 stradale u proteklih pet dana, a uništen je i veliki broj voćnjaka, maslinjaka i šuma. Predviđeno je da porodice žrtava požara dobiju za svakog poginulog člana hitnu pomoć u vrednosti od 10.000 evra, a uživaće i trajne privilegije koje je država do sada davala porodicama policajaca i vojnika poginulih na dužnosti, izjavio je Rusopulos. Takođe je odlučeno da po jedan član tih porodica smesta dobije punu penziju kakva se daje žrtvama terorizma, dok će svi oni čije su povrede izazvale trajne posledice dobiti 8.000 evra prve pomoći.
Prva, hitna pomoć svim porodicama pogođenim požarom je 3.000 evra, a one će dobiti i dodatnih 10.000 evra nadoknade za uništene kućne aparate. Vlada je odlučila i da za one koji su ostali bez krova nad glavom izgradi dvosobne i trosobne montažne kuće. Trećinu cena popravke ili ponovne izgradnje izgorelih zgrada platiće vlada, a za dve trećine cene vlasnici objekata dobiće od države beskamatni dugoročni kredit.
Predviđeno je i da svi penzioneri u područjima pogođenim požarom odmah dobiju jednu vanrednu penziju kao pomoć. Rusopulos je kazao i da će nezaposlenima vanredno biti isplaćen iznos jednak tromesečnoj redovnoj socijalnoj pomoći, kao i da je za šest meseci odložena naplata svih poreza, doprinosa i kratkoročnih kredita pravnim i fizičkim licima u područjima pogođenim požarom. Ministarstva privrede i vodoprivrede najavila su i donošenje posebnih mera za pomoć privrednicima i poljoprivrednicima u izgorelim delovima.
Portparol vatrogasne službe Nikos Diamandis saopštio je da je 56 požara izbilo u noći između ponedeljka i utorka, od kojih su najrazorniji oni u planinskom predelu Peloponeza na jugu zemlje, kao i na ostrvu Iviji, severno od Atine. On je takođe istakao da se ulaže ogroman napor da se uspostavi kontrola nad vatrenom stihijom i da vatrogasci koje je 17 država uputilo u Grčku uglavnom deluju na prostoru Peloponeza. Grupa od 55 izraelskih vatrogasaca učestvuje u gašenju požara u Kresteni, u neposrednoj blizini drevne Olimpije, kolevke Olimpijskih igara, dok je 18 letelica i isto toliko helikoptera, od kojih je četiri poslala Švedska uključeno u operacije na jugu države.
„Trenutna slika daje nam nadu da će učinak biti povoljan“, izjavio je Diamandis. On je takođe apelovao na stanovništvo da sledi instrukcije vlasti i napusti sela u slučaju izdavanja takve naredbe. Grčka služba za civilnu odbranu saopštila je da usled jakog vetra i visokih temperatura vazduha i dalje postoji visok rizik od izbijanja požara širom zemlje, a naročito u atinskoj regiji.
U požarima su proteklih dana na prostoru od severne granice s Albanijom do južnog ostrva Krita uništene velike površine šuma i obradivog zemljišta. Lokalno stanovništvo koristi kante u pokušaju da spase svoje domove. U najugroženija sela upućuju se helikopteri i vozila u cilju evakuisanja žitelja, ali neki od njih odbijaju da napuste svoje domove.
Grčka vlada koja je proglasila vanredno stanje proteklog vikenda tvrdi da su na nekim mestima požari namerno postavljeni, a vrhovni državni tužilac naredio je u ponedeljak pokretanje istrage u cilju utvrđivanja da li to krivično delo može biti proglašeno terorizmom i organizovanim kriminalom. Premijer Karamanlis izjavio je da najviše čudi to što je veliki broj požara izbio gotovo istovremeno širom države.
Ipak, najveća opoziciona stranka, Socijalistička partija, ističe da zvaničnici vlade pokušavaju da okrive opoziciju za požare.
Zvaničnik grčke organizacije za zaštitu životne sredine, Teodora Nansou ocenila je da je ta država suočena sa „ogromnom ekološkom katastrofom“, i dodala da, ukoliko se nastave nepovoljni vremenski uslovi, čitava država mogla bi da izgori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari