Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, navela je juče tokom rasprave o amandmanima na Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji da Vlada Srbije neće čekati godinu dana da podnese izveštaj o poplavama. To će učiniti možda već tri meseca po usvajanju leks specijalisa. Inače, na predloženi zakon podneta su 32 amandmana, od čega je Vlada Srbije prihvatila šest. Između ostalog prihvaćen je amandman parlamentarnog odbora kojim je predviđeno da zakon obuhvati sve oštećene opštine.

Ministarka Mihajlović ponovila je da je zakon tako napisan da sve bude pregledno i transparentno i da se zna zašto je potrošen svaki dinar u obnovi. Nakon primedbi opozicije da je Vlada zaboravila 77 opština koje treba obnoviti, Mihajlovićeva je objasnila da tehničkom greškom u zakonu nisu pobrojane sve opštine pogođene poplavama, ali da se odnosi na svih 126 opština.

– U predlogu zakona nabraja se 49 opština, a izgleda da je 77 opština koje treba obnoviti zaboravljeno. Šta ukoliko se ponovo dese neke elementarne nepogode, da li ćemo ponovo morati da donosimo neki zakon? Zakonom o javnim nabavkama treba da se predvide procedure, pa da građani očekuju da će vlada odmah moći da reaguje, rekao je juče Marko Đurišić, šef poslaničkog kluba NDS, napominjući da poslanici njegove poslaničke grupe neće glasati za zakon koji sistemski ne rešava problem.

Đurišićeve tvrdnje izazvale su niz replika. Najpre je ministarka Mihajlović konstatovala da je očigledno da poslanik NDS smatra da zakon ne treba ni doneti već da stvari treba rešavati stihijski. Onda je usledila replika Aleksandra Martinovića , poslanika SNS, koji je napomenuo da je ova vlada učinila sve ono što demokrate za 12 godina nisu.

„Mislim da je rečenica da je Vlada zaboravila 77 opština u najmanju ruku drska, bezobrazna i bacanje prašine u oči građanima Srbije. Da li je nesreća koja pogodi jednu zemlju mesto gde se zarađuju sitni politički poeni, rekao je Zoran Babić (SNS), podsećajući opoziciju da je ona zaboravila Kraljevo nakon zemljotresa.

Dejan Nikolić, poslanik DS, zatražio je nakon toga da predsedavajući parlamenta onemogući vređanje opozicije i iznošenje raznih kvalifikacija. Ministarka Mihajlović poručila je poslaniku NDS, da su poslanici SNS govorili o DS, a onda je primetila da poslanik Đurišić nije u DS.

Uzvratio je Đurišić (NDS) tvrdeći da je podržavao vladu DS i da je spreman i sam da snosi sve posledice i odgovornost i za dobro i loše što je urađeno u tom periodu.

O oslobađanju od PDV-a

Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović pitao da li postoji mogućnost da se domaća preduzeća, koja su dala donacije, oslobode plaćanja PDV i tako se izjednače sa stranim, a ministarka je rekla da nije moguće, jer bi se time narušio domaći poreski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari