Opozicija: Otpad iz Čačka se odlaže u Kragujevcu gratis i bez potrebne dokumentacije 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ iz Čačka ne plaća ništa za deponovanje otpada u Kragujevcu niti za sanaciju smetlišta, a taj posao ne prati ni potrebna zakonska dokumentacija, saopšteno je danas iz udruženja „Za Kragujevac – ZNAMO SE“.

To tvrdi opozicioni odbornik iz „Za Kragujevac – ZNAMO SE“ Milan Milosavljević koji je do takvih saznanja došao na osnovu zahteva o dostupnosti informacija od javnog značaja.

On je portalu Glas Šumadije danas rekao da se otpad iz Čačka odlaže na kragujevačku deponiju na osnovu „običnog“ ugovora o poslovnoj tehničkoj saradnji koji ništa detaljno ne precizira.

Prema rečima Milosavljevića, nemaju dokumente o kretanju otpada i nemaju nijednu urađenu analizu za otpad koji se dovozi na smetlište u Jovanovcu.

On je rekao da se nadležni pozivaju na to da se radi o komunalnom otpadu i upitao upravnika deponije na osnovu čega tvrdi da je to komunalni otpad kad nema nijedne analize, kao i koje su garancije građanima Kragujevca da nije deponovana i neka vrsta opasnog otpada.

Milosavljević je saopštio da je primanjem otpada bez analize upravnik deponije doveo u opasnost sve građane Kragujevca, jer je deponija smeštena na 500 metara vazdušnom linijom od centra grada i predstavlja „jednu pravu ekološku bombu“.

On je objasnio da grad Kragujevac i grad Čačak nemaju potpisan zajednički sporazum o upravljanju otpadom, te da su u ovom slučaju dokumenta o kretanju otpada i analiza neophodni za ovu vrstu posla.

Milosavljević je ocenio da postoji i odgovornost Gradskog veća koje je donelo odluku da se uđe u ovaj posao, bez dodatne analize da li je to isplativo i izvodljivo.

Istakao je da Gradsko veće nije nadležno da donosi ovakve odluke, ali da je Vlada Srbije na predlog nadležnog ministarstva mogla da donese odluku o zajedničkom upravljanju otpadom.

„Tražićemo dodatne analize same deponije i otpada koji se odlaže na naše smetlište, a sve u cilju da građani znaju da li slučajno preti opasnost od smetlišta u blizini centra grada“, najavio je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari