U Republici Kongo juče su održani predsednički izbori, uprkos zahtevima da se glasanje odloži i pozivima na bojkot većine opozicionih kandidata za novog šefa države. Na oko 4.850 biračkih mesta juče je izašlo oko 2,2 miliona birača, a ako nijedan kandidat ne bude osvojio više od 50 odsto glasova, biće održan i drugi krug izbora.

Na izborima je učestvovalo 13 kandidata, među kojima i dosadašnji predsednik Deni Sasu Ngeso (66), za koga se veruje da će osvojiti većinu budući da ima podršku oko 100 stranaka i udruženja. S druge strane, opozicija je podeljena, a kako ocenjuje Frans pres, jedino bivši ministar finansija Matijas Džon (62) mogao bi da „smeta“ Sasu Ngesu da pobedi. Džon i još pet opozicionih kandidata pozvali su na bojkot izbora, dok je vladajući blok pozvao glasače da na izbore izađu u velikom broju.

Izbore je obezbeđivalo oko 17.000 pripadnika policije, a na biračkim mestima prisustvovalo je oko 100 posmatrača Afričke unije, Međunarodne organizacije frankofonije, kao i više nevladinih organizacija. Sasu Ngeso je na vlast u bivšoj francuskoj koloniji prvi put došao nakon puča 1979. Na prvim višepartijskim izborima 1992. izgubio je od Paskala Lisube, ali se na predsedničko mesto vratio 1997, posle građanskog rata. Uprkos protestima i kritikama opozicije, predsednika podržava određeni broj stanovnika Kongo Brazavila, jedne od afričkih država najbogatijih naftom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari