Opozicija predala zahtev za smenjivanje gradonačelnika i direktora Vodovoda u Novom Sadu zbog nematoda u pijaćoj vodi 1Foto: Instagram/Milan Đurić/printscreen

Predstavnici sedam odborničkih grupa u Skupštini Grada Novog Sada predali su danas predsednici te skupštine Dini Vučinić zahtev 27 odbornika za sazivanje hitne sednice na kojoj bi bili razrešeni gradonačelnik Milan Đurić i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Uroš Lončar.

Predsednik odborničke grupe „Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak“ Borislav Novaković je rekao novinarima da je ispunjen uslov iz Poslovnika da trećina odbornika potpiše zahtev za sazivanje vanredne sednice što on, po Poslovniku, očekuje u hitnom postupku u narednih 48 sati.

Danima u Novom Sadu ima kontradiktornih izjava o kvalitetu pijaće vode iz vodovodne mreže.

Novaković zato očekuje da na sednicu dođu svi nadležni i daju potpune odgovor o stanju vode.

„Ako odbiju da sazovu sednicu, to znači da kriju od građana Novog Sada kakvo je stanje pijaće vode i to govori u prilog tome da problem nije rešen“ i da su „nekompetentna i neodgovorna vlast“, te „nisu sposobni da građanima Novog Sada isporuče ispravnu vodu za piće“, rekao je on.

Dragan Miličević iz odborničke grupe “Nada za Novi Sad – POKS – DSS“ je podsetio da su nadležni iz „Vodovoda“ i iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine tvrdili da je kvalitet vode u skladu s republičkim Pravilnikom o higijeni pijaće vode, iako je bilo potvrđeno prisustvo mikroorganizama koje taj pravilnik ne dopušta.

Miličević je ponovio da je sistem za prečišćavanje vode u Novom Sadu, koji je koštao 14 miliona evra, takav da voda koju obradi, ne može da bude kontaminirana bilo kakvim mikroorganizmima.

„Ili su pokvarili taj sistem koji je izuzetno skup, ili ne znaju da ga koriste, ali šta god da je, definitivno su ovo razlozi za ostavku, kako gradonačelnika, tako i direktora JKP ‘Vodovod i kanalizacija'“, rekao je Miličević.

Molekularna biološkinja Katarina Bačulov, iz odborničke grupe „Heroji – Miša Bačulov“, rekla je da su valjkasti crvi ili gliste „nematode“ paraziti iz crevnog trakta ljudi koji izazivaju stomačne tegobe, ali i komplikacije.

Rekla je da „nematode“ u svom crevnom traktu nose bakterije opasne po zdravlje ljudi, kao što su ešerihia koli, salmonela, šingela, čak i neke manje količine virusa poput koksakija.

Bačulov je pozvala nadležne da hitno kažu o kojoj se vrsti „nematoda“ radi i u kojoj količini ih ima u vodi, kako su tu dospele i zašto voda odmah nije proglašena „tehničkom“ i neispravnom za piće.

Sednica Skupštine grada Novog Sada je ranije zakazana za sredu 28. avgust radi izbora gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari