Pakistanska politička situacija dobila je juče novi obrt nakon što je partija Benazir Buto, bivšeg premijera u egzilu, najavila da će učestvovati na predsedničkim izborima 6. oktobra, ali samo ukoliko predsedniku Pervezu Mušarafu bude zabranjeno da učestvuje. Najava je usledila pošto je Vrhovni sud Pakistana nastavio da razmatra da li je Mušaraf kvalifikovan da se kandiduje za novi petogodišnji mandat.

Pakistanska politička situacija dobila je juče novi obrt nakon što je partija Benazir Buto, bivšeg premijera u egzilu, najavila da će učestvovati na predsedničkim izborima 6. oktobra, ali samo ukoliko predsedniku Pervezu Mušarafu bude zabranjeno da učestvuje. Najava je usledila pošto je Vrhovni sud Pakistana nastavio da razmatra da li je Mušaraf kvalifikovan da se kandiduje za novi petogodišnji mandat. Predstavnici opozicije tvrde da je njegova kandidatura nemoguća, ukoliko se on prethodno ne odrekne svoje moćne dvostruke uloge, jer je predsednik Mušaraf i vojni lider zemlje. Mušaraf, koji je došao na vlast nakon puča iz 1999, obećao je da će napustiti položaj vojnog lidera i ponovo uspostaviti civilnu vladavinu, ako pobedi na izborima. Ali, vladin advokat je u utorak saopštio da će general Mušaraf ostati na čelu vojske, ukoliko ne osvoji novi mandat. To je podstaklo tvrdnje opozicije, koje vlada poriče, da postoji mogućnost da se Mušaraf sprema da objavi vanredno stanje. Dok se zvanična odluka suda očekuje ove nedelje, vlasti su već privele najmanje 100 opozicionih partijskih lidera i članova, kako bi sprečile ulične proteste i time izazvale oštru osudu međunarodne zajednice.
Partija Benazir Buto Narodna partija Pakistana saopštila je da će njen potpredsednik Mahdum Amin Fahim onemogućiti predsedničko glasanje ukoliko Vrhovni sud odluči da diskvalifikuje Mušarafa, navodi se u partijskom saopštenju. To ukazuje da partija nema plan da ide direktno protiv Mušarafa, koji je već više meseci razgovarao sa Butovom povodom mogućeg sporazuma o podeli moći. Ali u okviru napora da nastave pritisak na vojnog lidera da postigne sporazum, partija je saopštila da će, takođe, razmotriti napuštanje parlamenta u znak bojkota glasanja, ukoliko Mušarafu bude omogućeno da se kandiduje. Opoziciona koalicija islamističkih partija i partije drugog bivšeg premijera Nazafa Šarifa kazala je da planira napuštanje parlamenta ove nedelje, potez koji bi izazvao delimičan bojkot glasanja u cilju uskraćivanja zakonitosti.
Benazir Buto, bivši premijer Pakistana u egzilu, prekjuče je pokušala da ubedi Kongres pod kontrolom demokrata da podrži njen povratak na vlast, uz objašnjenje da bi ona bila mnogo efikasniji saveznik u borbi protiv terorističke organizacije Al Kaida od sadašnjeg vojnog lidera zemlje. Partnerstvo administracije američkog predsednika Džordža Buša i pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa u borbi protiv terorizma predstavljalo je „strateški pogrešnu računicu“, smatra Butova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari