Vlada Rumunije našla se juče u nezavidnom položaju budući da je ministar unutrašnjih poslova Vasile Blaga podneo ostavku, a opozicija zahteva da isto učini i premijer Emil Bok, kao i da visoki policijski zvaničnici održe hitan sastanak sa šefom države Trajanom Baseskuom. Analitičari ocenjuju da takav haos predstavlja odraz sve većeg nezadovoljstva javnosti i sindikata zbog smanjenja plata, povećanja poreza i drugih mera štednje koje je vlada donela u pokušaju smanjenja budžetskog deficita.

Da bi isplatio zarade zaposlenima u javnom sektoru i penzije, Bokov kabinet bio je prinuđen da traži zajam u vrednosti od 20 milijardi evra, koji je najvećim delom obezbedio Međunarodni monetarni fond (MMF), i da se za uzvrat obaveže da će „popuniti rupe“ u državnoj kasi. S druge strane, nezadovoljni građani u više navrata su ovoga meseca učestvovali u uličnim protestima organizovanim u Bukureštu. Gnev zbog smanjenja zarada za 25 odsto izrazilo je i 6.000 pripadnika policije, koji su nedavno protestovali ispred predsedničke palate u prestonici države.

Ministar unutrašnjih poslova ocenio je da su demonstracije bile protivzakonite i istakao da su okupljeni „zaboravili na zakletvu koju su položili“. Kao razlog za povlačenje sa te funkcije, Blaga, koji se smatra jednim od najvećih saveznika šefa države, naveo je „čast“. Lider opozicione Liberalne partije Krin Atonesku ocenio je da bi Bok trebalo da sledi primer ministra unutrašnjih poslova i podnose ostavku.

U međuvremenu, Basesku je pokušao da uveri sunarodnike da se mere štednje odnose i na njega. Ilustracije radi, jedan televizijski kanal objavio je snimak na kojem je prikazano kako se predsednik sam vozi na posao u automobilu domaće proizvodnje „dačia logan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari