Opozicija u Kragujevcu traži od vlasti uvid u ugovor o odlaganju otpada iz Čačka na kragujevačkoj deponiji 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Opoziciona odbornička lista „Za Kragujevac – Znamo se“ zatražila je od gradske vlasti uvid u ugovor o odlaganju otpada iz Čačka na kragujevačkoj deponiji i analizu tog otpada koju bi uradila ovlašćena laboratorija.

Odbornik liste Milan Milosavljević, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, uputio je o tome pitanja direktoru Javno-komunalnog preduzeća (JKP) Šumadija Kragujevac Marku Vujnoviću.

„Pored ugovora, zahtevamo da nam se dostavi i dokumenti o kretanju otpada za svaki kamion koji je ušao na smetlište kojem upravlja JKP Šumadija“, rekao je Milosavljević.

Tražio i analizu tog otpada od strane ovlašćene labaratorije, da bi se, rekao je Milosavljević ,“videlo šta nam se to dovozi i u kojim količinama“.

Opozicioni odbornik sumnja da su to „velike količine komunalnog otpada“, te je pitao da li su na deponiji angažovane mašine za sabijanje otpada.

Upućen je i zahtev da se dostavi analiza prostora deponije koji će da zauzme otpad iz Čačka.

Dovoženje otpada iz Čačka u Kragujevac je počelo sredinom jula, a iz kragujevačke vlasti su saopštili da je to privremena mera.

Portal Glas Šumadije je objavio da već dva dana čitaoci šalju fotografije deponije u Jovanovcu iz koje se diže crn dim.

Pitanjem gradonačelniku o tome da li vidi da gori deponija i oseća li odgovornost za „zagađenje životne sredine koje utiče na zdravlje Kragujevčana“, oglasio se i Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP).

SSP u Kragujevcu traži da se gradska vlast izjasni kada će rešiti problem deponije u Jovanovcu koja je blizu naselja i predstavlja pravu „ekološku bombu koja preti da ugrozi život i zdravlje velikog broja građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari