Opozicija u Leskovcu zatražila formiranje anketnog odbora zbog požara u fabrici "Nevena kolor" 1Foto: FoNet/Ljiljana Stojanović

Odbornik opozicione Grupe građana „Za Leskovac – zajedno“ Nenad Zdravković rekao je danas da je ta odbornička grupa podnela Skupštini grada Leskovca predlog za obrazovanje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica, okolnosti i odgovornosti u vezi sa požarom u fabrici „Nevena Kolor“.

Taj odbor, kako je naveo, bio bi sastavljen od odbornika iz redova vlati i opozicije, a bavio bi se i „nečinjenjem Štaba za vanredne situacije“, preneo je portal Jugpres.

„Mi smo rešili da zaštitimo interese građana od jasne nebrige gradonaćelnika i komandanta Kriznog štaba Gorana Cvetanovića, a ovo je konkretan korak. Prvi razlog za ovu našu odluku je da vidimo koji su propusti Štaba za vanredne situacije, a drugi da preveniramo eventualne posledice u budućnosti, ne samo vezane za posledice požara, nego i neku drugu situaciju koja bi zahtevala hitnu reakciju štaba“, rekao je Zdravković na konferenciji novinarima.

U petak je u leskovačkoj fabrici „Nevena kolor“ izbio požar, vatrogasci iz celog Jablaničkog okruga angažovani su u akciji gašenja.

Predstavnica Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu Tamara Ljubenović izjavila je u subotu da je stanica za merenje kvaliteta vazduha kod fabrike postavljena pet sati posle izbijanja požara, ali nije novinarima odgovorila na pitanje koje supstance u proizvodnji boja i lakova koristi ta fabrika ni da li je tokom požara u vazduhu bilo čestica opasnih po zdravlje ljudi.

Zavod za javno zdravlje objavio je na svom sajtu rezultate merenja vazduha tokom požara, a iz tih rezultata proizilazi da vazduh nije bio zagađen.

Merile su se količine sumpor dioksida, azotni oksidi i čađ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari