Opozicija u Nišu podnosi prigovore na rešenje GIK-a o dodeli odborničkih mandata: Skupština grada neće biti konstituisana do 29. avgusta 1Foto: BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević

Grupa građana „Dr Dragan Milić“ i koalicija „Biramo Niš“ podneće prigovore na rešenje Gradske izborne komisije o dodeli mandata odbornicima, tako da konstituisanje Skupštine grada neće biti 29. avgusta, kako su najavili pojedini njihovi predstavnici.

Ukoliko ove izborne liste budu podnosile i žalbe Višem sudu u Nišu, na šta takođe imaju pravo po Zakonu o lokalnim izborima, onda bi konstitutivna sednica Skupštine grada mogla da bude održana i dve sedmice kasnije, odnosno u prvoj polovini septembra.

Ana Eraković, članica pravnog tima „Biramo Niš“ i advokatica, kazala je juče za naš medij da bi konstitutivna sednica Skupštine grada trebalo da bude održana do 19. avgusta, pošto Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da je rok za to 30 dana od objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji.

GIK je ovo rešenje objavila 19. jula na veb prezentaciji Republičke izborne komisije.

Eraković nije navela mogućnost da ove dve izborne liste podnesu prigovore GIK ili žalbe Višem sudu.

Opozicija u Nišu podnosi prigovore na rešenje GIK-a o dodeli odborničkih mandata: Skupština grada neće biti konstituisana do 29. avgusta 2
Ana Eraković: Foto Youtube/Južne vesti/printscreen

Iz pravnog tima GG „Dr Dragan Milić“ kažu za Danas da pripremaju prigovor i da je rok da on bude predat GIK-u sutra, u ponedeljak 22. jula, u 18 časova.

„Nastavljamo pravnu borbu“, dodaju oni.

Miloš Nešić, iz pravnog tima „Biramo Niš“, takođe kaže da će ta koalicija podneti prigovor na ovo rešenje GIK, ocenjujući da se to podrazumeva jer ono „odražava krađu na ovim izborima“.

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić kaže da još nije zakazao konstitutivnu sednicu novog skupštinskog saziva upravo zbog toga što učesnici izbora koji su dobili odborničke mandate imaju pravo da podnesu prigovore GIK-u ili se žale Višem sudu.

„Ne mogu da nagađam da li će biti prigovora i žalbi, a i to je u nadležnosti GIK-a i Višeg suda. Izvesno je da rok za zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada teče od momenta kada je rešenje GIK o dodeli mandata konačno, a konačno je nakon odlučivanja po prigovorima i žalbama, ako ih bude bilo“, kaže Džunić za Danas.

Opozicija u Nišu podnosi prigovore na rešenje GIK-a o dodeli odborničkih mandata: Skupština grada neće biti konstituisana do 29. avgusta 3
Boban Džunić: Foto Niška inicijativa

On precizira da, po Zakonu o lokalnim izborima, podnosioci prigovora imaju rok od 72 časa da ga dostave GIK-u, a GIK takođe ima rok od 72 časa da po prigovorima odluči.

Ukoliko ne budu zadovoljni odlukom GIK-a o prigovorima, oni imaju rok od 72 časa da podnesu žalbe Višem sudu, i to preko GIK-a, koja mora da ih dostavi sudu u roku od 24 časa.

Viši sud takođe ima rok od 72 časa da o žalbama odluči.

Nakon toga rešenje GIK o dodeli mandata postaje konačno i počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine grada, kaže on.

Skupština grada se smatra konstituisanom kad budu izabrani njen predsednik i postavljen sekretar.

Ukoliko ona ne bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsednik Narodne skupštine će u roku od mesec dana od isteka tog roka raspisati nove gradske izbore.

 

Kako je GIK raspodelila mandate

Gradska izborna komisija je u petak 19. jula, nakon više od mesec i po dana od održanih lokalnih izbora, i brojnih prigovora i žalbi opozicije koji su se završili neuspešno, donela rešenje o dodeli mandata odborničkim kandidatima za saziv niške Skupštine.

GIK je dodelila 30 mandata koaliciji oko Srpske napredne stranke, 30 mandata strankama koje su u predizbornoj kampanji nastupale kao opozicija, od kojih 16 mandata GG “Dr Dragan Milić”, deset listi “Biramo Niš” i po dva listama “Kreni-promeni- I ja sam Niš” i “Ujedinjeni- Nada za Niš”, kao i jedan mandat Ruskoj stranci, što je bila i njena prvobitna odluka.

Ovakva odluka GIK omogućava koaliciji oko SNS da ima tesnu većinu u Skupštini i formira gradsku vlast, pošto je u savezništvu sa Ruskom strankom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari