Drugog dana protesta u Keniji, koje je organizovala opozicija jer smatra da je predsednik Mvai Kibaki pokrao izbore, omladina u Najrobiju, naoružana mačetama, gađala je kamenjem policiju koja ih je rasterivala suzavcem.
Opozicioni lider Raila Odinga rekao je za BBC da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije.

Drugog dana protesta u Keniji, koje je organizovala opozicija jer smatra da je predsednik Mvai Kibaki pokrao izbore, omladina u Najrobiju, naoružana mačetama, gađala je kamenjem policiju koja ih je rasterivala suzavcem.
Opozicioni lider Raila Odinga rekao je za BBC da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije. Evropski parlament će glasati da li da obustavi finansijsku pomoć Keniji. Odinga je zatražio ponovno prebrojavanje glasova, pri čemu je obećao da će, ukoliko rezultati ponovo pokažu da je Kibaki pobedio na izborima, prestati da mu osporava pobedu. On je, takođe, izjavio da je spreman da se pridruži tranzicionoj koalicionoj vladi koju bi vodio Kibaki, kako bi se u roku od tri do šest meseci organizovali novi izbori.
Najjači talas nasilja dogodio se u Kisumu. Juče je u ovom gradu u pucnjavi poginulo najmanje četvoro demonstranata. Vlada je zabranila masovna okupljanja, ali organizacije za borbu za ljudska prava i opozicija tvrde da ona nema ovlašćenja da naredi tako nešto.
Ove nedelje je 13 zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, povećalo pritisak na političke rivale da pronađu rešenje krize, preteći da će ukinuti finansijsku pomoć ukoliko „težnja kenijske vlade ka demokratiji i vladavini prava oslabi“. „Vlada Kenije neće biti ucenjivana. Sposobni smo da sami sebi pomognemo“, izjavio je Mjutua
Gotovo šest odsto državnog budžeta Kenije potkrepljeno je inostranom pomoći. Nemiri su, međutim, ugrozili ekonomiju, naročito turizam, koji je ključni sektor u zemlji. UN uputile su hitan apel zemljama članicama te svetske organizacije da obezbede 42 miliona dolara humanitarne pomoći za oko pola miliona ljudi pogođenih nasiljem u Keniji.
Ambasador SAD u Keniji Majkl Renenberg rekao je na konferenciji u Centru za strateške međunarodne studije, ekspertske grupe u Vašingtonu, da je jedino moguće rešenje problema podela vlasti između opozicije i vlade, ali da neće biti lako ubediti Kibakija i Odingu da pristanu na takav kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari