Opozicioni odbornici Dveri i Grupe građana sprečili gradske vlasti da poseku drveće 1Čačak Foto: www.wikipedia.org / By Forgivenday

Odbornici opozicionih stranka Dveri i Grupe građana „Za napredniji Čačak“ sprečili su danas gradsku vlast u Čačku da poseče stabla kod Velikog gradskog parka, tako što su zagrlili drveće i onemogućili radnicima Javnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ da nastave seču koju su jutro započeči.

Radnici „Gradskog zelenila“ započeli su jutros seču stabala u ulici Veselina Milikića u Čačku, u okviru rekonstrukcije te ulice koju su gradske vlasti najavili, a nakon što su posečena tri stabla, opzicioni odbornici su se pojavili i zagrlili drveće sprečavajući dalju seču.

Planom rekonstrukcije ulice predviđeno je da se odseku 24 velika stabla.

Policija, koja je došla odmah nakon početka protesta opozicionih odbornika, nije intervenisala.

U ulicu u kojoj se seče drveće došli su i predstavnici gradskih vlasti, koji su rekli da opozicioni odbornici neće biti na silu pomereni, ali da će se seča stabala nastaviti sutra ujutru.

Odbornici su ostali pored drveća predviđenog za seču do 15 časova, do kada je radno vreme „Gradskog zelenila“ i najavili da će sutra nastaviti protest za odbranu drveća.

Odbornica Grupe građana „Za napredniji Čačak“ Violeta Marković lepila je po drveću koje je predviđeno za seču poruke na kojima je pisalo – „Moje stablo, moja pluća“, „Razmisli prvo, spasi drvo“, „Budite gradsko zelenilo, a ne gradsko betonilo“ i „Jedno stablo za 24 sata proizvede kiseonik za četiri čoveka“.

Ona je rekla novinarima da je u Čačku za poslednjiih godinu dana posečeno 80 stabala u krugu oko Velikog gradskog parka, navodeći da je nedavno posečeno 37 breza ispred Instituta za voćarstvo kako bi se ispred nove stambene zgrade napravio parking.

Odbornik Dveri Đorđe Šipetić, koji je po zanimanju arhitekta, rekao je da je trend u skoro svim evropskim gradovima „da se vodi računa o svakom drvetu“ i da se urbanistički planovi prave i uklapaju prema stanju na terenu kako bi se zelenilo sačuvalo.

„Samo se u Srbiji stabla brutalno seku i uništavaju“, rekao je Šipetić.

Građani koji su prolazili javno su negodovali zbog seče drveća kod gradskog parka.

Pomoćnik gradonanočelnika Milan Bojović rekao je novinarima da je seča drveća kod gradskog parka planirana u okviru rekonstrukcije Ulice Veselina Milikića i da će po završetku radova u toj ulici biti posađeno novih 60 stabala, kao i još 40 unutar parka.

„Uklanjanje stabala predviđeno je planom rekonstrukcije ali i rešenjem komunalne inspekcije jer su stabla u veoma lošem stanju, stara su preko 50 godina, a prema proceni stručnjaka njihov maksimalni životni vek u ovakvim uslovima je oko 60 godina. Ulica će dobiti novi izgled, biće sužen kolovoz ali će pešaci dobiti trotoar širine 1,7 metara. Dobićemo 135 parking mesta od kojih osam za invalidna lica“, rekao je Bojović.

Za projekat rekonstrukcije Ulice Veselina Milikića Ministarstvo privrede i lokalna samouprava izdvojili su 33 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari