Za predstojeću zimu, kada se i dalje očekuje priliv migranata na područje Opštine Preševo iz pravca Grčke i Makedonije, počele su pripreme za stvaranje uslova kako bi se mimo šatorskog obezbedio i adekvatan smeštaj za zimske vremenske uslove. U prihvatnom centru u Preševu u toku su radovi na adaptaciji jedne prostorije koja će biti namenjena pre svega za smeštaj žena i dece

Za predstojeću zimu, kada se i dalje očekuje priliv migranata na područje Opštine Preševo iz pravca Grčke i Makedonije, počele su pripreme za stvaranje uslova kako bi se mimo šatorskog obezbedio i adekvatan smeštaj za zimske vremenske uslove.

U prihvatnom centru u Preševu u toku su radovi na adaptaciji jedne prostorije koja će biti namenjena pre svega za smeštaj žena i dece. Prema najavama iz humanitarnih organizacija, na ovaj način biće omogućen smeštaj za više od 400 osoba.

Ahmet Haljimi iz Crvenog krsta u Preševu potvrdio je za Danas da je donacijom slovačke ambasade u Beogradu stigla određena količina zimske odeće i obuće.

– Humanitarni program sada usmeravamo za zimske uslove jer svakim danom temperatura je sve niža, a bilo je i nekoliko potpuno kišnih dana. Migranti koji dolaze su uglavnom u letnjoj odeći i obući, što zahteva dodatne napore kako bi obezbedili za njihov dalji put adekvatnu odeću – pojašnjava Haljimi.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice, kao i međunarodnih humanitarnih organizacija najavljuju da će svi migranti i u vreme predstojeće zime imati u Preševu po jedan obrok, kao i redovnu kontrolu lekara koji registruju sve više slučajeva nazeba i prehlade, naročito kod dece, zbog manjka tople odeće, višenedeljnog putovanja i slabe ishrane.

– Lekarski timovi su u pripravnosti i ukoliko budemo registrovali teže slučajeve prva pomoć će biti ukazana u Domu zdravlja u Preševu, a u stalnoj pripravnosti je i Opšta bolnica u Vranju – navode iz Doma zdravlja u Preševu.

Preko šatorskog kampa u Miratovcu uz samu državnu granicu Srbije i Makedonije svakodnevno pristigne između 1.500 i 2.000 migranta. Zabeležen je i slučaj da su migranti bez valjane dokumentacije vraćane na teritoriju Makedonije. Najveći broj migranata iz Makedonije stižem vozom iz Đevđelije na železničku stanicu u Preševu. Oni koji dolaze autobusima koriste poljske puteve iz pravca sela Tabanovci na makedonskoj strani i dolaze pešice do kampa u Miratovcu. Bilo je i manjih incidenata između migranata iz Sirije i Avganistana, ali je intervenisala policija pa su sprečeni ozbiljniji neredi. Migranti nakon registracije i dobijanja potvrda nastavljaju put prema Mađarskoj i granici sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari