Zahvaljujući pomoći Turske razvojne agencije (TIKA), adaptiran je i opremljen objekat Otvorenog centra “Bona fide” NVO koja je otvorila prvo prihvatilište za žene i djecu žrtve nasilja na sjeveru Crne Gore.

Izvršna direktorica “Bona fide” Sabina Talović je kazala da je prihvatilište osnovano prije dvije godine, a “Bona fide” je u projekat ušla sama, bez podrške sa lokalnog ili nacionalnog nivoa.

-Mobilisale smo lokalnu zajednicu, prijatelje i poznanike i rezultat je ovaj prostor u kome se nalazimo. Međutim, 2013. godine, isključivo zbog nedostatka finansijske podrške, dovedeni su u pitanje opstanak Centra i prihvatilišta. U naše živote i naš Centar tada je ušla TIKA i nestali su svi naši problemi. Zahvaljujući Kancelariji TIKA-e, danas se u Centru odvijaju različite aktivnosti i on je postao siguran i otvoren prostor za veliki broj žena i mladih, kao i za brojne inicijative, rekla je izvršna direktorica Centra Sabina Talović.

Predsjednik opštine Mirko Đačić istakao je veliki doprinos TIKA-e u kako je rekao najhumanijim aktivnostima ove organizacije u Crnoj Gori. On je takođe istakao značaj i ulogu koju Otvoreni centar “Bona fide” ima u lokalnoj zajednici. “Treba da se potrudimo da u gradu imamo što više takvih sadržaja, gdje prepoznajemo kvalitet i vidimo da stvari funkcionišu”, kazao je Đačić i najavio dalje razgovore sa predstavnicima TIKE zahvalivši im na dosadašnjim projektima u oblasti crnogorskog zdravstva, prosvjete, vjerskih objekata i ambijentalnih cjelina.

DirektorTIKA-e u Crnoj Gori Mustafa Jazidži zahvalio se Sabini Talović, koja je najzaslužnija za rad “Bona fide” i istakao je da koliko god da je projekat važan, bitno je i ono šta se dešava nakon njega. “Šta će nam škola, ako nemamo u njoj đake. Pored ovog projekta, u Pljevljima smo realizovali i još neke projekte kao što su grijanje u Osnovnoj školi u Odžaku, vodovod u Vidrama, nabavku operativnog noža za bolnicu i još nekoliko projekata. Projekte nikada ne procjenjujemo prema vrijednosti, već je primarni cilj da budu korisni narodu. Kod nas su svi projekti isti, bilo da se radi o nekoliko hiljada ili nekoj većoj sumi, bitno je da projekat koristi društvu”, naglasio je Jazidži.

Pokloni

U prisustvu velikog broja zvanica Sabina Talović je uručila Jazidžiju i njegovim saradnicima suvenire koje su svojim rukama uradile štićenice kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari