krpeljKrpelj, foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Klimatske promene i temperature iznad 30 stepeni Celzijusa u septembru produžile su i opasnost od krpelja, zbog čega i dalje treba biti oprezan tokom boravka u prirodi, uz redovan pregled kože i korišćenje sredstava za zaštitu – repelenata, izjavila je danas FoNetu dermatolog i alergolog Gorana Isailović.

Važno je da smo svesni da i u septembru ima krpelja i da kada se vratimo iz šume, iz prirode, treba da temeljno pregledamo svoju kožu, presvučemo se i istuširamo, rekla je Gorana Isailović, uz poruku: Kada vidimo krpelja na koži, važno je da ga uklonimo tokom prvih 24 do 48 sati, jer u tom slučaju nije stigao do krvnog suda i uspeo da nas zarazi.

Gorana Isailović je navela da krpelj u svojoj rilici ima anestetik, tako da često ne osećamo da se zakačio, zbog čega je potreban detaljan pregled kože.

U apotekama postoje „aparatići“ za lako skidanje krpelja, izjavila je Gorana Isailović.

Ako se pojave bilo kakvi simptomi i ukoliko sumnjate da je krpelj koji vas je ugrizao zaražen lajmskom bolešću, potrebno je da ga odnesete u laboratoriju, a takva vrsta analiza se naplaćuje oko 4.000 dinara, navela je Gorana Isailović, uz poruku da je, kako bi se predupredili „napadi“ krpelja, dobro poneti prilikom odlaska u prirodu repelente, različite vrste zaštitnih sprejeva, ali i „nanogicu“.

Kao što psima stavljamo ogrlicu protiv krpelja, možemo takvu nanogicu da stavimo sebi na nogu, da nas štiti, rekla je Gorana Isailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari