Za Ligu UEFA kao za Ligu šampiona. Partizan jeste mnogo izgubio neulaskom u elitno klupsko takmičenje, ali bi mu i proboj u grupnu fazu mlađeg evropskog kupa doneo puno toga dobrog, zbog čega su se u Humskoj za večerašnju prvu utakmicu prvog kola Kupa UEFA protiv malo poznate rumunske Politehnike, u susednom Temišvaru, naoštrili kao za nedavne duele sa slavnim Fenerbahčeom.

Mada im domaćinstvo u revanšu ostavlja prostora za malo kalkulacija, crno-beli žele da već u Rumuniji daju novo rezultatsko pokriće za svoje ambicije.

Partizanovi ciljevi u Evropi ove sezone odavno su poznati, jer smo još na njenom početku rešili da učinimo sve što je u našoj moći kako bi se kvalitetan međunarodni fudbal cele jeseni igrao na našem stadionu. Nismo prošli u Ligu šampiona, ali zato nameravamo u Ligu UEFA. Da bismo se plasirali u neku od grupa moramo biti bolji od dobre i ozbiljne Politehnike, koja dolazi iz jednako dobre i ozbiljne lige. Pred nama je protivnik, koji sigurno neće biti lak zalogaj, kao što neki misle. Možda nema specijalno kvalitetnih pojedinaca, čija bih imena mogao sada izdvojiti, ali ima jak i trenerski dobro vođen kolektiv, u kojem se tačno zna šta ko radi. Ekipa je prava takmičarska, zna da igra na rezultat, a pored čvrstine, organizovanosti i dobre taktičke potkovanosti odlikuju je jak karakter i izražen voljni momenat, zahvaljujući kojima su napravili nekoliko velikih rezultatskih preokreta u njihovom prvenstvu. Protiv takvog rivala mora se biti skoncetrisan od prvog do polsednjeg minuta, pošto ovakve utakmice često odluče detalji, a oni su na mnogima radili. Međutim, i pored svega pobrojanoga nema razloga da ne verujemo u naš kvalitet, mogućnosti, igru i formu. Više puta smo ih ove sezone potvrdili – samouveren je, ali oprezan, trener našeg predsatvnika Slaviša Jokanović, koji bi posle planirane eliminacije rumunskog kluba voleo da sa svojim izabranicima „dobaci do proleća u Evropi“.

Zoran Tošić takođe ceni rumunski klub, ali ni on ne sumnja u pozitivan ishod dolazećih duela.

– Učestvovanje u Ligi šampiona bila je naša velika želja i zamalo ispunjen san, a Liga UEFA je naša realnost. Poštujemo rivala, njegovu snagu, dobar učinak u dosašnjem šampionatu i to što je dovde stigao direktnim plasmanom, ali mi smo Partizan. Svesni smo da smo dobra ekipa, da vredimo i možemo dalje. Sa takvim stavom i dočekujemo ovaj dvomeč. Nadam se da će već prvih 90 minuta u Temišvaru potvrditi moje reči i klupska očekivanja – uverava reprezentativni vezista, koji ove sezone redovno daje i namešta golove.

– Verujem da će se domaćin opredeliti za napadački fudbal, a Partizan se protiv takvih ekipa najbolje snalazi. U tom slučaju bićemo atraktivniji nego u domaćoj konkurenciji, gde stalno imamo posla sa defanzivnim rivalima. Voleo bih, naravno, da taj višak prostora iskoristim za još neki svoj pogodak ili gol asistenciju, ali nastavak lične serije mi je poslednji na pameti. Samo neka Partizan uradi ono zbog čega je došao u Rumuniju – „igra“ na kartu nadigravanja sa klubom iz Temišvara brzonogi Tošić.

Lamine Diara još čeka na svoje golgetersko buđenje, ali ne brine zbog slabe ralizacije.

– Bog mi je svedok da u svaku utakmicu ulazim sa ogromnom željom da se upišem u strelce. To mi, uostalom, i posao. Krivo mi je što to još nisam uspeo, ali ne očajavam zbog toga. Doći će dan kada ću i ja proraditi, a do tada neka drugi tresu mreže. Srećom, imamo nekoliko vrlo raspoloženih golgetera u ovom trenutku – priznaje najefikasniji Partizanov igrač prošle sezone, za koga se uopšte ne postavlja pitanje ostanka crno-belih na evropskoj sceni.

– Plasman u Ligu UEFA nije naša lepa želja nego obaveza koju moramo ispuniti. Lepo je biti prvi u svom dvorištu, ali pobede u srpskim takmičenjima malo vrede ako ne dobiju potvrdu u Evropi. Ovaj tim nije napravljen samo za odbranu duple krune nego i za dugu sezonu van zemlje – podseća Senegalac iz špica napada srpskog prvaka.

Sudi Mađar Sabo

STADION: Dan Paltinisanu. KAPACITET: 32.019 mesta. SUDIJA: Žolt Sabo (Mađarska) POLITEHNIKA: Taborda, Badoi, Lučin, Čišovski, Mihaljhažes, Bukur, Barbelji, Magera, Karamjan, Rušić, Goga.

PARTIZAN: M. Božović, Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović, Žuka, Fejsa, Bogunović, Moreira, Tošić, Diara.

Brojna podrška crno-belima

Prema domaćinovim procenama gostujuća ekipa imaće podršku oko 2.000 svojih navijača. Partizanove pristalice imaju pravo na pet odsto od ulaznica, što je oko 1.500 karata koje su poslednjih dana distribuirane preko navijačkih udruženja u Beogradu, a očekuje se da uz crno-bele budu i lokalni Srbi, kojih je ne mali broj u Temišvaru i okolini. I jedni i drugu su, međutim, upozoreni na pojačano prisustvo i delovanje policije, koja nikome bez kupljene ulaznice neće dozvoliti čak ni prilazak zoni oko stadiona. Ovo opomena odnosi se pre svega na „grobare“, koji su u bliskoj prošlosti često bili akteri, po klub štetnih, incidenata na gostovanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari