Pred brojnom publikom i prijateljima u Pljevljima je prije nekoliko dana održana promocija knjige „Čovjek u bliskom radiofrekvencijskom polju“ autora Kemala Dervića.

Pored autora o knjizi su govorili recezent prof. dr. Ivo Kostić, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta na Univerzitetu u Podgorici, prof. dr. Enes Pelidija, profesor na Univerzitetu u Sarajevu i Mijodrag-Kujo Novović, direktor izdavačkog preduzeća „Grafo Crna Gora“ koje je knjigu i objavilo. Asim Dešević je na početku prisutne podsjetio na riječi svog profesora filozofije Veljka Koraća koji je imao običaj kazati da se svrha postojanja čovjeka na zemlji, po staroj kineskoj mudrosti, sastoji u tome da izgradi kuću, posadi drvo i obezbijedi porodicu. „Međutim, to važi samo za običnog čovjeka. Ispred intelektualaca se kao imperativ nameće i napisana knjiga. Samo tako će on ispuniti svoju misiju na zemlji. Kemal Dervić je tu svoju misiju ispunio“, istakao je Dešević.

Izdavač knjige Mijodrag-Kujo Novović je naglasio da se sjeća dječačkih dana i druženja sa Kemom i kako je sa divljenjem posmatrao kako pravi prvi toki-voki i postavlja nekakve lavore na krovove zgrada. „Znao sam tada, a to se pokazalo i danas, da je Kemo bio avangarda u ovom gradu. Dobili smo čestitke za izdavanje ove knjige jer je rijetkost da se danas neko bavi ovim stvarima. Izdavači se danas radi pukog preživljavanja bave isključivo komercijalnom knjigom, a ovo o čemu danas govorimo nije komercijalna knjiga“, istakao je Novović.

Prof. dr. Enes Pelidija, kao Kemalov prijatelj i drug iz školskih i studentskih dana je rekao da se sjeća da je Kemal još kao dječak počeo da pravi dijelove za prvi televizor. „Mi kao njegovi drugovi, srednjoškolci smo u njegovoj šupi od koje je napravio radionicu vidjeli prvi televizor koji je on napravio. Davnih sedamdesetih, dok smo bili studenti u Sarajevu na Bjelavama, Kemal dobio zadatak da uradi signalizaciju, ozvučenje i rasvjetu na studentskom domu koja i danas savršeno funkcioniše, bez ikakve izmjene „, rekao je Pelidija. Prof. dr. Ivo Kostić, jedan od recezenata ove knjige i vodeći stručnjak u Crnoj Gori iz oblasti elektrotehnike je istakao je zadivljen Dervićevim poznavanjem i odnosom prema temi o kojoj piše. „Autor je posebno razumljivom prezentacijom uspio da vrlo složenu materiju približi široj čitalačkoj publici i u njoj možemo naći odgovore na brojna pitanja iz ove oblasti“, istakao je dr. Ivo Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari