Oprost za Hamsuna

Ostavite komentar


  1. Handke nije podržao srpske zločine već srpsku autsajdersku poziciju u trenutku kada je ona bila na najnižoj tački. A to nije ista stvar. Reći da je podržao Arkana i Mladićeve koljače je kao kada bi tvrdili da je Ginter Gras podržavao npr. Naserove glavoseče i Dudakoviće koljače, a Bora Ćosić Merčepove eskadrone smrti ili Haradinajeve naivne slikare. Pri tome, iako je poređenje srpske države i Hitlerove Nemačke moguće samo u selektivnom ideološkom razumevanju istorije, dakako krležijanskom, Hamsunova i Handkeova pozicija je posve različita. Prvi naciste podržava u trenutku kada su oni globalni lideri dok je drugi prigrlio srpski ugao u ratu i pri tome rizikujući svoje književno samoubistvo. Prema tome Handke je plivao uzvodno Knut se poneo konformistički. Da li je Bora plivao uzvodno sa svojom pozicijom protiv i Miloševića i Srba kao takvih? Hm. Zato će pre biti da nije u pitanju oprost Handkeu već iskupljenje Švedske akademije.

    1. To što je uradio Nobelov komitet je „neprimereno“ ima stvari koje se ne mogu opravdavati, radi se o „Hadkeovom delu“ iz 1996. gde „optužuje muslimane iz Bosne da su sve lažirali“ u vezi Srebrenice….
      Ali da sa Hadkeom nije „sve kako treba“ pokazuje najbolje ova izjava (kada je prekinuo konferenciju za novinare u Austriji pre neki dan) „ja dolazim od Homera, dolazim od Tolstoja, dolazim od Servantesa“ a vi me tu gnjavite….au kakvo samoveličanje….neverovatno….

    2. …kao što su Žižek, Susan Sontag, Havel,…a i mnogobrojni susedi i ovdašnji “liberali“ bili na strani bombardovanja srpskog naroda…Ko je, onda, uzeo na sebe krst da bude na strani manjine, manjinskog, kroz istoriju stradalničkog? Ko je bio usamljen, sam naspram politike Središnjeg subjekta-USA? A ko je i ostao da bude na strani Imperije, da se bori za njene interese, njen “moral“, njene vrednosti, njene puteve nafte, vode, rudnike, bogatstva koje treba osvojiti, spržiti zemlju, preumiti ljude, kupiti intelektualce sklone padu-mrvicama…KO? Hamsunu ne treba oprost, ni Ezri…Oni imaju delo! Ponajmanje oprost treba Handkeu od strane uslužitelja Impreije. Oprost neće dobiti mengelovska politika najvećih i najmoćnijih, jer su najodgovorniji.

    1. Ili kukurikanje u vetar evropskih (i globalnih) promena u ime potplacenog liberalnog aktivizma koga ocekuje sudbina Komunisticke Partije Sovjetskog Saveza?

  2. Molim vas odkada je reč „oprost“ naša? Meni je nerazumljiva i ne znam šta znači.Znam šta znači oproštaj ili praštanje.Dakle oproštaj za Hamsuna ili Praštanje Hamsunu.Oprost ne znam šta znači.

    1. Moraces da radis na prosirenju leksike svog srpskog jezika koja je ocigledno vrlo ogranicena. ‘Oprost grehova’ je na primer, nesto sto se u crkvenom recniku koristi vec vekovima …

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. i 22. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.