Nakon poglavlja u istoriji Filadelfije koje su obeležili Doktor Džulijus Irving, zatim Moris Čiks, Mozes Melon, pa Čarls Barkli, Alen Ajverson je sigurno najzaslužniji što su Siksersi sredinom devedesetih prošlog veka od ekipe zadužene za popravljanje rivalske koš razlike postali jedan od najboljih timova u NBA.

U to ime Filadelfija je u noći između subote i nedelje u Vels Fargo centru pred dvadeset hiljada ljudi odlučila da penzioniše dres sa brojem tri, koji je popularni Ansver sa puno uspeha nosio čitavu deceniju (od 1996. do 2000. godine) i u sezoni 2009/10, posle koje se oprostio od NBA. Pre njega istu čast doživeli su Moris Čiks i Čarls Barkli. Iako nije prisustvovao samoj ceremoniji, Leri Braun, stručnjak koji ga je trenirao u Siksersima, prosledio je poruku sledeće sadržine: „Bog me je poslao da te treniram“. Njihov odnos je tokom zajedničkog rada u Filadelfiji bio ispunjen brojnim trzavicama, koje je uglavnom inicirao Ajverson, koji uopšte nije bio jednostavan za saradnju.

Igrao je 2001. godine veliko finale Lige u kojem su Lejkersi ipak bili prejaki za Sikserse. Četiri puta je bio najbolji strelac u NBA, u tri navrata najbolji kradljivac lopti, 1997. proglašen je za rukija godine, čak jedanaest puta učestvovao je na Ol-staru, a tokom nastupa za Filadelfiju, Denver, Detroit i Memfis prosečno je beležio 26,7 poena. Uprkos karijeri za svako poštovanje, turbulentan život van terena sputao ga je da postane još bolji i da vrhunsku košarku igra do 35. godine života, a ne da u sezoni 2010/11 u Bešiktašu deluje premoreno, nezainteresovano, daleko od igre koja ga je krasila tokom nastupa u Filadelfiji.

Odrastavši bez oca u velikom siromaštvu u Virdžiniji, u stanu koji je bio zapravo adaptirani podrum, konstantno se borio sa neprijatnim mirisima koji su mu dugo ostali u nozdrvama nakon preseljenja. Kao dečkić od deset godina ostao je bez najboljeg prijatelja koji je ubijen bukvalno pred njegovim očima. Problemi sa kršenjem zakona usledili su nedugo zatim, a spas je pronašao igrajući basket, ali i američki fudbal u srednjoj školi. Dolazak na univerzitet Džordžtaun bio je pun pogodak, mada van svih pravila, budući da je ovaj univerzitet bio poznat po školovanju vrhunskih centara (Patrik Juing, Roj Hibert, Dikembe Mutombo), ali je Džon Tomson znao kako da obuzda i artikuliše temperament omalenog beka (183 cm). Tokom NBA karijere imao je puno problema sa kockom, drogom (marihuana), proglasivši bankrot. Otac je petoro dece, oprobao se i u hip-hopu, repu, ali zbog vređanja homoseksualaca u pesmama nikada nije objavio album. Rođen je 7. jula 1975. u Hemptonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari