Igor Strelkov, „ministar odbrane“ proruskih snaga na istoku Ukrajine juče je naredio uvođenje opsadnog stanja u Donjecku i mobilisanje svih strateških važnih resursa za potrebe odbrane, preneli su ruski mediji.


Ta odluka bi, kako procenjuje Strelkov, trebalo da se pozitivno odrazi na „jačanje borbene gotovosti vojske Donjecke narodne republike i čitave oblasti“.

Od 16. jula u Donjecku su uvedeni vanredna situacija i policijski čas, od 23 sata uveče do šest sati ujutro. Ukrajinski parlament juče je velikom većinom odbacio najavljenu ostavku vlade i podržao reforme neophodne kako bi Zapad Ukrajini odobrio kredite, prenela je Beta. „Usvojili smo predlog o izmenama zakona o finansijama za 2014. godinu“, rekao je predsednik parlamenta Oleksander Turčinov.

Premijer Arsenij Jacenjuk najavio je pre pet dana ostavku zbog nesuglasica o usvajanju privrednih reformi. Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pozvala je vlasti u Ukrajini da sprovedu neophodne reforme, uprkos najavljenoj ostavci.

MMF je krajem aprila Ukrajini odobrio kredit od 17 milijardi dolara, a prva tranša od 1,4 milijardi biće uplaćena pod uslovom da ukrajinske vlasti nastave sa ekonomskim reformama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari