Opšta bolnica Čačak o smrti bebe na porođaju 1Foto: Aleksandar Roknić

Uprava opšte bolnice Čačak trenutno sprovodi unutrašnju kontrolu u slučaja smrti tek rođene bebe porodilje iz Ivanjice, koji je dospeo u medije.

“U toku je unutrašnja kontrola kvaliteta rada na odeljenju ginekologije i akušerstva sa neonatologijom o čemu će biti obavešteno Ministarstvo zdravlja”, rečeno je Danasu u ovoj bolnici, a povodom nemilog događaja u porodilištu koji se dogodio 20. oktobra ove godine.

Porodica tvrdi da je prošao termin za porođaj, da je carski rez urađen posle tog termina i veruju da su sve te okolnosti dovele do gušenja bebe. Ocenjuju da je došlo do lekarske greške, kao i da je čitava trudnoća protekla bez problema. Traže ispitivanje odgovornosti lekara.

„Ovako nešto u 21. veku više nikome ne sme da se dogodi. Uveren sam da je i ova naša tragedija mogla biti izbegnuta samo da je bilo malo više odgovornosti u ovoj zdravstvenoj ustanovi“, naveo je u izjavi za Politiku Milorad Salević, ujak oca preminule bebe, koji je naveo da će roditelje podržati ukoliko odluče da tuže bolnicu.  Takođe je naveo da je familija s radošću iščekivala trenutak dolaska novog člana porodice, nakon višegodišnje borbe supružnika za potomstvo.

„Snaha je nakon devet meseci uredne trudnoće otišla u čačansku bolnicu na porođaj. Nosila je zdravu bebu, a termin za porođaj je bio 12. oktobar, kada su je prvi put vratili iz porodilišta, rekavši da još sačeka. Potom je ponovo po savetu lekara u porodilište otišla 14, pa 16, pa opet 18. oktobra. Svaki put su je vraćali, rekli joj da je sve u redu i da treba da sačeka. Na odeljenje su je konačno primili 20. oktobra u 17 časova. Pokušali su da je porode prirodnim putem, međutim, do 22 časa nisu uspeli i tek tada su odlučili da urade carski rez. Snaha je carskim rezom rodila bebu, koja se samo nakratko oglasila, a nakon toga preminula“, naveo je on.

Iz Ministarstva zdravlja, do objave ovog teksta, nismo dobili odgovor da li će reagovati u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari