Opština Inđija i Ministarstvo poljoprivrede pomoći će poljoprivrednicima u inđijskoj opštini u gorivu, herbicidima i pesticidima, obećao je predsednik opštine Goran Ješić u razgovoru sa poljoprivrednicima iz Novog Slankamena, čiji su usevi u više navrata uništeni u nevremenu koje je proteklih dana protutnjalo ovim krajem.


– Opština Inđija će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede pružiti materijalnu pomoć, pre svega voćarima, kroz gorivo, herbicide i pesticide. Bez obzira na nanetu štetu višegodišnji zasadi voća se moraju sačuvati – kaže predsednik opštine Goran Ješić i dodaje da je rešenje za budućnost u osiguranju parcela, te da se moraju obezbediti sve potrebne mere kao da će rod jabuka i breskvi biti stoprocentan, jer većina ovdašnjih voćnjaka nije osigurana, jedan broj voćara ima kreditna zaduženja, pa su neki počeli da dižu ruke od ovog posla.

– Jedno od rešenja je da svi voćari uđu u jedno osiguravajuće društvo, osiguraju sve parcele, kako bi efikasnije mogli da naplate štetu – navodi Ješić.

Inače, ovdašnji voćari su okupljeni u Zemljoradničku zadrugu „Slankamenka“, ima ih oko 250, a raspolažu sa 700 hektara voćnjaka. Direktor zadruge Branko Marović navodi da od Đurđevdana, sa manjim prekidima, imaju stalne vremenske nepogode. Led je potukao useve, poplavljene su njive i voćnjaci. Sem voćnjaka u nepogodama led je uništio i 300 jutara kukuruza i repe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari