Ono što je ne tako davno bilo nezamislivo, sada je stvarnost. Gotovo se svi u Leskovcu, ali i u Vučju, Grdelici, Brestovcu, nekadašnjim opštinskim središtima, slažu da ja najbolje formiranje posebnih lokalnih samouprava. O tome se minulih dana, katkad doduše uz ,,povišene tonove’’ razgovara na brojnim skupovima, ali će konačnu rečo svemu Gradska skupština Leskovca.

Miroslav Zdravković, magistar pravnih nauka i pedagog po obrazovanju, nekadašnji predsednik Opštine Leskovac, sekretar Okružnog odbora SUBNOR-a, detaljno upućen u sva dešavanja oko ranijih i najnovije teritorijalne organizacije glomazne leskovačke opštine, najveće u unutrašnjosti Srbije založio se nedavno zanimljivim i jasno potkrepljenim ,,uvodnom slovu’’ na sednci SUBNOR-a da se nova teritorijalna organizacija detaljno prouči, da se iznađu rešenja koja će zadovoljiti interese građana, ali da je sada više nego jasno da glomazna leskovačaka opština mora da pretrpi korenite promene, pogotovo što Srbija teži da se priključi ,,savremenom svetu’’.

Borci Leskovca, ističe mr Zdravković, ocenjuju da je sadašnja opština preglomazna, nedovoljno efikasna i za veliki deo stanovništva poptpuno neprihvatljiva. Pored Leskovca, koji je većdobio stastus grada, trebalo bi formirati najmanje još tri, i to: grdeličku, vučjansku i brestovačku, kako je to bilo i ranije. Sedište ove poslednje moglo bi biti i obližnjem Pečenjevcu, jednoj od najrazvijenijih mesnih zajednica juga Srbije. Stav je SUBNOR-a da bi status opštine mogle da dobiju Turekovac i Manojlovce, što je novina u odnosno na ranije predloge koji su se čuli u gradu na Veternici. U ovom trenutku žitelji Pečenjevca, na primer, ne žele da budu deo brestovačke opštine, većbi želeli svoju lokalnu samoupravu.

U leskovačkom kraju malo je ko zadovoljan sadašnjom organizacijom lokalne samouprave i ekonomskim stanjem, jer privreda tavori, a lokalna samouprava nije u stanju da sačini ozbiljniji zaokret. Ovde su godinama negodovali, jer u republički budžet kolektivi sa podrućja centra Jablaničkog okruga godišnje uplaćuju 150 miliona evra, a kao pomoćiz Beograda istovremeno pristiže tek pedeseti deo.

Najaktivnija u podeli leskovačke opštine i vraćanju ranijeg statusa Grdelici, Vučju i Predejanu je nevladina organizacija ,,Leskovački krug’’ , koja je upravo povodom te inicijative prikupila 13.165 potpisa građana.

-Leskovački krug, čiju su ideju podržale i druge nevladine organizacija, kao i većina stranaka, zalaže se da Grdelica, Brestovac i Vučje, budu opštine, kao što su bile do 1965. godine – kaže Jugoslav Tomić, predsednik Leskovačkog kruga.

Opština Leskovac, čulo se za ,,okruglim stolom’’, sa 165.000 stanovnika, razmeštenih u 144 naseljena mesta na oko 1.025 kvadratnih kilometara, ima dimenzije oko trideset prosečnih lokalnih samouprava u zapadnoevropskim zemljama, ali zato ostvaruje trideset puta manji učinak od svake od tih opština iz tog kraja sveta. Podsećajući na ove podatke, Srđan Dimitrijević, jedan od osnivača Leskovačkog kruga, takođe ocenjuje da je predratni ,,srpski Mančester’’ bio drugi industrijski centar u Srbiji, a sada je u ekonomskom zapećku.

Birokratske prepreke

Doktorka Dragana Denić, predsednica MZ Vučje, kaže da godinama postoji inicijativa Mesne zajednice da dobiju status koji su davno imali, ali ne mogu da je realizuju zbog brojnih birokratskih prepreka! Dosadašnja istraživanja su, međutim, pokazala da neka naselja, koja su bila deo Grdelice, Vučja i Brestovca, a geografski su blizu Leskovcu, ne žele da se vrati stara organizacija, a ima i primera da se povratku na vreme iz sedamdesetih godina protive i pojednini činovnici Gradske uprave, jer moraju da odu iz Leskovca u Vučje, Brestovac ili Grdelicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari