Direktori beogradskog „Rekreatursa“ i novovaroškog Turističko-sportskog centra „Zlatar“ Borislav Vujović i Đorđe Obućina potpisali su ugovor o zakupu hotela „Panorama“ na period od deset godina, čime je i zvanično okončana višemesečna inicijativa Opštine Nova Varoš da preuzme gazdovanje najvećim ugostiteljsko-turističkim objektom na Zlataru.

Činu potpisivanja ugovora na ovdašnjoj planinskoj lepotici prisustvovali su, pored poslovodstva i zaposlenih u „Panorami“ i opštinski čelnici -Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš i Branislav Dilparić, predsednik SO, koji su istakli da je, između ostalog, sporazumom predviđeno da lokalna samouprava u narednih deset godina, na ime zakupnine, u sanaciju objekta i unapređenje poslovanja investira 240.000 evra i finansira lične dohotke za dvadesetak zaposlenih. Upravljanje hotelom preuzima TSC „Zlatar“, koji će idejno i kadrovski pojačati postojeći kolektiv. Okosnicu novog plana i programa u radu hotela, koji je davne 1968. izgradio tadašnji „Generalturs“, činiće korenita promena poslovne politike, pre svega kroz poboljšanje kvaliteta usluge i obogaćivanje turističke i vanpansionske ponude. Ideja gradske uprave je da „Panorama“, čije je poslovanje poslednjih godina bremenito problemima, radi punom parom i u zimskoj i letnjoj sezoni. Zimi će gostima, u okviru pansiona, biti ponuđena mogućnost korišćenja ski-pasa na gradskoj skijalištu, a za boravak i odmor tokom letnjih meseci, turisti će moći da uživaju u brojnim sadržajima. Ciljna grupa gostiju biće sportisti, deca i sindikati, a prema rečima predsednika opštine i lokalnog parlamenta, kako bi se u što skorije vreme popunili smeštajni kapaciteti od 230 ležajeva, obavljeni su razgovori sa predstavnicima resornih ministarstava, koji su obećali pomoć i podršku u uspostavljanju kontakata sa domaćim sportskim klubovima i društvima, a ispoljeno je i interesovanje i pojedinih timova iz inostranstva, posebno Rusije, da svoje dečje sportske ekipe upute na pripreme na Babića brdo.

– Opština, a ne pojedinac ili neka interesna grupa, preuzela je gazdovanje „Panoramom“ sa ciljem da povrati nekadašnji sjaj ovog hotela, koji je sa Centrom „Zlatar“ , bio zamajac turizma u novovaroškom kraju, sačuva postojeće ljudske resurse i otvori nova radna mesta, što je prioritet u radu aktuelne opštinske vlasti. Preuzeli smo obavezu da, pored ostalog, redovno izmirujemo plate i druge zakonske obaveze prema zaposlenima, od kojih tražimo apsolutnu kooperativnost i spremnost da se maksimalno posvete odgovornom izvršavanju radnih zadataka, istakao je predsednik opštine i inicijator čitavog projekta oko preuzimanja hotela Dimitrije Paunović.

Prvi čovek grada podno Zlatara ocenio da je objekat nagrižen „zubom vremena“, da je u prilično ruiniranom stanju i,a da je u njegovu adaptaciju u prvoj fazi potrebno investirati oko 42 miliona dinara, koje će opština pokušati da obezbedi, manjim delom iz gradske „kase“, a većinom putem povoljne kreditne linije kod resornih ministarstava. Kako bi „Panorama“ spremno dočekala prve goste već sredinom maja, odmah nakon popisa, započeće radovi na renoviranju kuhinje, a među prioritetima je i rekonstrukcija kotlarnice, dela krovne konstrukcije, zamena stolarije, kao i hotelskog inventara i nameštaja.

– Turizam, proizvodnja zdrave hrane, ekološki čista sredina i investicije na polju energetike naše su najvećerazvojne šanse. Zato i pružamo svoju bezrezervnu podršku inicijativi predsednika opštine da „Panorama“ zablista u punom sjaju jer će njeni smeštajni kapaciteti u budućnosti biti ključni kada počne projekat izgradnje reverzibilne HE Bistrica. Opština se na ovaj, inače, riskantan potez, zbog dodatnog opterećivanja budžeta, odlučila i kako bi, uz skijalište, sportsku dvoranu i potencijale specijalnog rezervata, zaokružila malu, ali za našu sredinu dovoljnu turističku ponudu, ocenio je Branislav Dilparić, predsednik SO Nova Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari