Policija je bez dodatnog obrazloženja, kako saznaje Danas, zabranila današnji skup u centru pogranične opštine Bosilegrad ispred spomenika Vasilu Levskom kojim je trebalo da se obeleži godišnjica smrti.


– Opština je prošle godine organizovala skup i nije bilo nikakvih problema. Ovoga puta sam, pre nekoliko dana, obavešten da organizaciju obeležavanja godišnjice preuzima Kulturno-informativni centar KIC iz naše opštine. Razloge zabrane ne znam. Konkretan odgovor treba da potražite od onih koji su organizatori – rekao je za Danas Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad. Godišnjica obeležavanja smrti Vasila Levskog do ove godine bila je predviđena u opštinskom kalendaru obeležavanja godišnjica i praznika i uvek je organizovana 19. februara i nisu zabeleženi nikakvi incidenti.

Zaharijev navodi da ukoliko najavljene delegacije iz Sofije i ambasade Republike Bugarske danas budu u Bosilegradu on će ih kao predsednik opštine primiti i zajedno sa njima izaći da položi venac na spomenik u centru Bosilegrada.

– Ne verujem da će bilo ko u Srbiji, a najmanje policija sprečiti nas da dostojanstveno obeležimo godišnjicu smrti Vasila Levskog – precizirao je Zaharijev. On nije mogao da nam potvrdi da li će iz Sofije u Bosilegrad sutra doći i predstavnici radikalne partije Ataka. Tokom jučerašnjeg dana Ivan Nikolov, koordinator Kulturno informativnog centra (KIC) iz Bosilegrada, nije bio dostupan za komentar vezan za zabranu najavljenog skupa.

U poslednjih nekoliko meseci u Bosilegradu je održano nekoliko skupova u organizaciji Demokratske partije Bugara (DPB) i Kulturno-informativnog centra (KIC). Na tim skupovima su se mogle čuti ocene o „obespravljenosti bugarske nacionalne zajednice u Srbiji“, kao i stavovi o „ugroženosti ljudskih i manjinskih prava“. U novembru prošle godine kada je obeležavana godišnjica Nejskog mirovnog sporazuma, potpisanog 27. novembra 1919. godine u gradiću Nej kod Pariza, kada su Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca pripojene teritorije Caribroda, Bosilegrada, Strumice i delovi s desne strane reke Timok.

Na skupu u Bosilegradu učestvovali su i pristalice radikalne bugarske partije Ataka. Veći broj autobusa sa članovima ove partije bio je vraćen sa graničnog prelaza Ribarci kod Bosilegrada nakon čega je usledila oštra reakcija zvanične Sofije koja je zatražila objašnjenje od vlasti u Beogradu. Paralelno u ministarstvima inostranih poslova u Beogradu i Sofiji na razgovore su bili pozvani ambasador Georgi Dimitrov i srpski Aleksandar Crkvenjakov. Kako Danas nezvanično saznaje, danas će u Bosilegradu biti pojačano prisustvu pripadnika policije iz Surdulice, Vladičinog Hana i Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari