Opština Pirot će i ove godine finansirati volonterski staž za 35 nezaposlenih lica, koji će stažirati u 19 javnih preduzeća i ustanova u gradu, bankama i Opštinskoj upravi, čime se daje konkretan doprinos smanjenju nezaposlenosti u opštini u kojoj na posao trenutno čeka više od 8.000 lica.

Staž će, u zavisnosti od školske spreme, trajati šest, devet ili 12 meseci. Srednjoškolcima će se isplaćivati 7.000 dinara mesečno za pola godine staža, sa višom školom ta naknada iznosi 9.000 dinara, a staž traje devet meseci. Za one sa fakultetskom spremom naknada je 11.000 dinara mesečno, a staž traje godinu dana.

Ugovore o finansiranju volonterskog staža ovim mladim ljudima je na svečanosti u opštini uručio predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić, rekavši da četvrtu godinu opština Pirot pomaže mladim i školovanim stručnjacima da dođu do šanse za zaposlenje.

– Ujedno je ovo i šansa za poslodavce da dođu do potrebnih radnika, budući da posle obavljenog staža oko 15 posto njih dođe do stalnog zaposlenja – kaže Vasić.

Za 20 volontera 2006. godine iz budžeta opštine izdvojeno je 1,5 miliona dinara, godinu dana kasnije za finansiranje volonterskog staža iz budžeta je izdvojeno 1,7 miliona dinara, prošle godine izdvojena su dva miliona za 39 volontera, a ove godine će za 35 volontera biti izdvojeno 4,3 miliona dinara.

– Hteli smo da ove godine, baš kad je kriza, povećamo izdvajanja iz budžeta za finansiranje volonterskog staža – rekao je Vasić, dodajući da očekuje da i posle obavljenog staža veliki broj njih dođe do zaposlenja.

Od 35 volontera koji će se finansirati iz budžeta, 19 je sa završenim fakultetom, devet sa višom i šest za srednjom stručnom spremom.

Ovi mladi ljudi kažu da im to mnogo znači. Marijana Vućić diplomirani je ekonomista i počela je da obavlja volonterski staž u nedeljniku Sloboda.

– Fakultet za menadžment Megatrend univerziteta završila sam 2006. godine. Do sada nigde nisam radila, pa je ovo za mene, posle tri godine čekanja na birou, zaista velika šansa – kaže Vučićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari