– U Strategiji razvoja opštine Raška od 2009. do 2019. godine definisani su prioriteti koji će se bazirati na razvijanju ljudskih resursa, unapređenju privrede, razvoju sela, očuvanju životne sredine, razvijanju infrastrukture i osavremenjivanju lokalne uprave.

 Po ovom dokumentu, Raška u budućnosti treba da bude savremeno turističko mesto sa očuvanom životnom sredinom, kulturno-istorijskim nasleđem i zadovoljnim ljudima. Sastavni deo Strategije je akcioni plan sa 307 projekata čija je ukupna vrednost 126 miliona evra. Prilikom predstavljanja ovog dokumenta, Radenko Cvetić, predsednik opštine Raška, ocenio je da je to možda jedan od najbitnijih dokumenata koji je opština usvojila poslednjih godina.

Stručnu i finansijsku pomoć za izradu ovog dokumenta obezbedio je PRO program, čije aktivnosti u osam opština jugozapadne Srbije finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske. Grem Tindal, menadžer PRO programa, rekao je da je od suštinske važnosti da opštinsko rukovodstvo u budžetu planira sredstva za sprovođenje Strategije i da formira telo koje će redovno pratiti ostvareni napredak i, eventualno, revidirati pojedine delove dokumenta. Predstavnici PRO programa su opštini Raška predali tehničku dokumentaciju za tri značajna međuopštinska projekta – generalni i idejni projekat za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, generalni projekat sa studijom opravdanosti za regulaciju reke Raške, zaštiti od poplava i studiju izvodljivosti za regionalnu deponiju za Novi Pazar, Rašku i Tutin sa opcijom za Sjenicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari