Opština Raška sumira rezultate vanrednog stanja 1Laboratorija Gilied Foto: Beta/AP

Na području opštine Raška broj novozaraženih korona virusom se smanjuje, a povećava se broj potpuno izlećenih pacijenata.

Prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata, od osam testiranih koronavirus je potvrđen kod jedne osobe.

Ukupan broj obolelih je 47, od toga 14 je potpuno izlečeno. Za dvadesetak dana u kovid ambulanti je testirano 101 – pozitivnih je bilo 26,a negativnih 75.

Oboleli se leče u bolnicama u Beogradu,Kragujevcu,Kraljevu i Novom Pazaru.

Informaciju da se smanjuje broj novoinficiranih, danas je na svom Facebook profilu objavio predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić.

Zahvalio se svojim sugrađanima što su bili disciplinovani i poštovali propisane mere Vlade Srbije i Opštinskog štaba za vanredne situacije i time dali doprinos sprečavanju širenja covid 19 na teritoriji te opštine.

Posebnu podršku, predsednik raščanske opštine, uputio je onima koji su bili zaraženi koronavirusom i poćeleo im da se uspešno oporave i što pre vrate redovnim radnim obavezama.

Rakitić je sumirao rezultate rada za vreme trajanja vanrednog stanja. Opština,Centar za socijalni rad i privrednici obezbedili su više od 5 hiljada paketa sa prehrambenim namirnicama i sredstvima za higijenu i podelili ih socijalno najugroženijem stanovništvu i penzionerima sa najnižim primanjima.

U Volonterskom centru bilo je svakodnevno angažovano više od 50 mladih ljudi, koji su više od 400 puta stizali do  starih i bolesnih, dostavljali im hranu i lekove i za njih obavljali neophodne poslove.

U ovom gradiću, počeli su da se pripremaju za ublažavanje posledica vanrednog stanja izdvajajući iz budžeta sredstva namenjena privrednicima, malim i srednjim preduzećima, koji nisu radili od početka vanrednog stanja.

Za njih je izdvojeno 20 miliona dinara i prijavljivanje je počelo juče. Sredstva su namenjena ugostiteljima, zanatlijama, građevinarima, frizerskim i kozmetičkim salonima,teretanama i fitnes centrima.

U zavisnosti od broja zaposlenih dobijaće i jednokratnu finansijsku pomoć – od 1-3 po 50 hiljada od 4-10 po 150 hiljada i po 300 hiljada dobiće oni koji imaju više od 10 zaposlenih.

Stanovnici opštine Raška su,od početka krize, na vreme dobijali sve neophodne informacije o testiranjima, broju obolelih,izlečenih,zdravstvenim ustanovama u kojima su smešteni, merama koje preduzima Opštinski štab za vanredne situacije i onim malobrojnima koji su kršili te mere,upravo preko Facebook profila svog predsednika opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari