Mehdija Župljanin i Hedija Škrijelj su, na osnovu sudske odluke, obe javni pravobranioci opštine Novi Pazar. Naime, veće Okružnog suda u Novom Pazaru, u sastavu Verica Vasojević (predsedavajuća), Izet Suljović i Dragiša Radisavljević, ukinulo je rešenje Privremenog organa opštine Novi Pazar od 26.

Mehdija Župljanin i Hedija Škrijelj su, na osnovu sudske odluke, obe javni pravobranioci opštine Novi Pazar. Naime, veće Okružnog suda u Novom Pazaru, u sastavu Verica Vasojević (predsedavajuća), Izet Suljović i Dragiša Radisavljević, ukinulo je rešenje Privremenog organa opštine Novi Pazar od 26. aprila prošle godine o razrešenju Hedije Škrijelj sa dužnosti opštinskog javnog pravobranioca.
„Nema obrazloženja rešenja, a doneto je od neovlašćenog organa. Privremeni organ je postupio na osnovu opšteg akta, koji je stupio na snagu kasnije u odnosu na doneto rešenje“, piše u obrazloženju sudske odluke. Hediju Škrijelj je kao nestranačku ličnost, 31. maja 2005. godine, tadašnja skupštinska većina koju su predvodili Sandžačka demokratska partija i Stranka za Sandžak, imenovala na mesto opštinskog javnog pravobranioca, a dužnosti su razrešene Mehdija Župljanin i njena zamenica Zakira Smailović. Zbog uzajamnog nepriznavanja na relaciji skupštinska većina – predsednik opštine Sulejman Ugljanin, nije mogla da se izvrši primopredaja dužnosti, pa je Škrijeljeva posao opštinskog pravobranioca obavljala u kancelariji izmeštenoj iz glavne opštinske zgrade. Kada je prošle godine u aprilu Vlada Srbije raspustila ovdašnji opštinski parlament, uvela privremene mere i imenovala Privremeni organ, krenulo je smenjivanje funkcionera koje je imenovala bivša skupštinska većina. U istom paketu, na sednici 26. aprila prošle godine, sa direktorima javnih preduzeća i ustanova, razrešena je i Hedija Škrijelj. Na iste funkcije ponovo su imenovane Župljaninova i Smailovićeva. Rešenja je potpisao tadašnji predsednik Privremenog organa, a sadašnji predsednik Skupštine opštine Novi Pazar Zekirija Dugopoljac.
Smatrajući da je povređen zakon, Hedija Škrijelj tužila je Privremeni organ, koji je poslovnik o radu usvojio na sednici kada su razrešeni direktori i opštinski pravobranilac, a po slovu zakona ovaj dokument stupa na snagu osam dana od dana donošenja. Sudska odluka je konačna i na osnovu nje opština Novi Pazar ima dva opštinska pravobranioca.
– Privremeni organ shvatila sam kao preki sud da se sklone svi politički neistomišljenici, iako sam uverena da su tadašnji članovi Privremenog organa poznavali zakonske odredbe. Očigledno je da su svesno prekršili zakon. Ne znam, šta će sada da se desi sa odlukama koje su potpisivale u svojstvu pravobranilaca koleginice Župljanin i Smailović, jer Skupština sada mora da me razreši na zakonit način, a njih dve da imenuje – naglašava Hedija Škrijelj. Njoj nakon razrešenja, a u skladu sa zakonskom regulativom nije ponuđeno novo radno mesto, niti joj je omogućeno da narednih šest meseci prima platu. I zato je pravdu potražila na sudu.
– Platu nisam primala ni za vreme obavljanja dužnosti opštinskog javnog pravobranioca. Pred Opštinskim sudom u Novom Pazaru u novembru 2005. godine pokrenula sam postupak zbog neisplaćenih zarada, ističe Škrijeljeva. Opštinski sud je 30. jula ove godine doneo prvostepenu presudu, kojem je usvojen tužbeni zahtev da joj se isplate zarade za period od 1. juna 2005. do 1. maja 2006. godine i za još šest meseci za period nakon razrešenja. Po toj odluci opština Novi Pazar Hediji Škrijelj, svom pravobraniocu treba da isplati 719.000 dinara plus zatezne kamate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari