Varošica na reci Skrapež, poznata po cementari Titan i najvećim prosečnim platama u zapadnoj Srbiji, mogla bi uskoro da dobije Fabriku za proizvodnju betonskih železničkih pragova i betonske galanterije. To bi trebalo da bude preduzeće sa mešovitim kapitalom, što znači da bi Kosjerić trebalo da dobije prvu i značajnu inostranu investiciju.


To je na sednici lokalne skupštine nedavno obelodanio Dragan Vujadinović, predsednik opštine, rekavši da bi fabriku, u kojoj bi se zaposlilo 50 radnika, gradilo preduzeće „Interkop“ iz Šapca, te da bi udeo u vlasništvu od 49 odsto imala nemačka kompanija „Rail“, koja je poznata u svetu upravo po proizvodnji pružnih pragova. Preduslov za to je, kako je objasnio, da lokalna samouprava ustupi zemljište investitoru, što su odbornici prihvatili.

Vujadinović je objasnio da bi fabrika trebalo da bude u blizini železničke stanice, a kako je vlasnik zemljišta na kome bi se ona gradila Vujica Zarić, vlasnik nedavno otvorene destilerije u tom gradiću, opština bi od njega trebalo najpre da otkupu tu lokaciju, a potom da je ustupi „Interkopu“.

– Buduća fabrika, kako su nam rekli u „Interkopu“, trebalo bi da zaposli više od 50 radnika i godišnje će proizvoditi 300.000 pragova, što je veoma važno, jer će početi revitalizacija barske pruge. Iako im je već ponuđena besplatna lokacija u Valjevu, oni su se ipak odlučili za Kosjerić, zbog cementare Titan, od koje bi kupovali oko 40.000 tona cementa za proizvodnju pragova. U osnivanju te firme učestvovao bi partner iz Nemačke, odnosno renomirana firma „Rail“, rekao je predsednik opštine i podsetio da su predstavnici te kompanije, koja ima filijale u više od 60 zemalja, dolazili u Kosjerić i iskazali interes da investiraju u takvu fabriku.

Moguća kompenzacija

– Zarićje tražio 800 evra po aru, ali uspeli smo da se dogovorimo da cena bude 700 evra, pa će opština morati za to da izdvoji 128.000 evra. Postoji i mogućnost da se sa Zarićem dogovorimo da taj iznos kompenzujemo za sve njegove obaveze prema opštini u naredne dve do tri godine, objasnio je Vujadinovići dodao da bi lokalna samouprava, nakon kupovine tog zemljišta, od Republičke direkcije za imovinu zatražila saglasnost da tu lokaciju bez naknade ustupi „Interkopu“, po osnovu ulaganja u kapitalne investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari