Trstenik je jedna od retkih opština koja dosledno poštuje Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji i uredbu koja se odnosi na zabranu zapošljavanja.

Prema popisu iz 2011. godine, opština Trstenik ima 42.966 stanovnika i ukupno 161 stalno zaposleno lice u lokalnoj administraciji.

„Problem opštine Trstenik je manjak zaposlenih u lokalnoj administraciji, što je apsolutni raritet. Ovaj problem će postati još veći jer nam sledeće godine još nekoliko radnika odlazi u penziju, a zbog zabrane zapošljavanja njihova mesta ostaće upražnjena i to može stvoriti ogroman problem za funkcionisanje službi, posebno u sektorima koji svakodnevno rade sa građanstvom“, rekao je predsednik opštine Miroslav Aleksić.

Dok je u većini drugih opština od 2012. godine broj zaposlenih u lokalnoj administraciji rapidno rastao, prema rečima načelnika lokalne samouprave Časlava Popovića, opština Trstenik ima 24 zaposlena manje u odnosu na 2012. godinu.

„Strogo smo poštovali Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji kao i uredbu Vlade koja se odnosi na novo zapošljavanje. Opština Trstenik je 2012. godine imala 185 stalno zaposlenih, dok ih je danas 161. Taj broj će se do marta meseca smanjiti za još četiri, jer toliko zaposlenih stiče pravo na odlazak u penziju.“

Dok u Srbiji postoje opštine u kojima jedan zaposleni opslužuje oko 20 građana, u opštini Trstenik jedan opštinski službenik opslužuje potrebe 266 građana.

Zakonom o budžetskom sistemu propisano je da korisnici javnih sredstava ne mogu zasnivati radni odnos sa novim licima radi popunjavanja slobodnih, odnosno upražnjenih radnih mesta do 31. 12. 2015. godine. Izuzetno se radni odnos može zasnovati uz saglasnost Vlade, na predlog nadležnog ministarstva, odnosno drugog nadležnog organa uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari