Posle višedecenijskog rada u neadekvatnim uslovima, prvo u starom Domu armije, a od početka sedamdesetih u čačanskom Domu kulture, čačanska Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, sudeći po najavama predsednika opštine Velimira Stanojevića, najzad će dobiti prostor koji ispunjava uslove za rad ove institucije kulture.

Posle višedecenijskog rada u neadekvatnim uslovima, prvo u starom Domu armije, a od početka sedamdesetih u čačanskom Domu kulture, čačanska Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, sudeći po najavama predsednika opštine Velimira Stanojevića, najzad će dobiti prostor koji ispunjava uslove za rad ove institucije kulture. Umesto izgradnje nove zgrade biblioteke, kako je to ranije najavljivano, a za koju je početkom devedesetih čak položen i kamen temeljac, ali se na tome sve i završilo, biblioteka bi trebalo da se useli u rekonstruisanu zgradu Doma vojske. Protokol između čačanske opštine i Ministarstva odbrane koji bi trebalo da bude potpisan u nekoliko narednih meseci, predviđa da opština otkupi ovaj objekat za šta je iz budžeta obezbeđeno 130 miliona dinara, kako tvrdi predsednik čačanske opštine.
– Na ovaj način gradska biblioteka ali i neke druge ustanove kulture trajno će rešiti problem prostora. Očekujemo da uskoro potpišemo protokol sa Ministarstvom odbrane, posle čega je planirano da se izradi projekat rekonstrukcije da bi se tokom iduće godine biblioteka uselila u novi prostor, čime bi ovaj problem konačno bio rešen. Izuzetno nam je stalo da se tokom 2008. godine realizuje ovaj projekat, budući da iduće godine Čačak obeležava 600 godina od prvog pominjanja grada u spisima – najavljuje Velimir Stanojević, predsednik opštine Čačak.
Ukoliko bude realizovan ugovor sa Ministarstvom odbrane, osim prostora namenjenog iznajmljivanju knjiga i depoa, biblioteka koja je organizator jedne od najstarijih pesničkih manifestacija u Srbiji, Disovog proleća, dobiće dvoranu sa oko 300 mesta i letnju pozornicu, što će prema oceni Danice Otašević, direktrorke Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, znatno olakšati i unaprediti rad ove ustanove kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari