Predstavnici Užica, Arilja, Bajine Bašte, Ivanjice, Lučana, Požege, Prijepolja, Tutina, Kosjerića, Nove Varoši i Priboja, na jučerašnjem sastanku u Arilju, koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru kampanje „SKGO – naša adresa“, zatražili su unapređenje položaja lokalnih samouprava, prvenstveno kroz istinsku decentralizaciju, kao i hitno vraćanje transfernih sredstava.

Pored toga, kako je navedeno u saopštenju SKGO, učesnici su se založili i za snažniju fiskalnu decentralizaciju, vraćanje imovine lokalnim samoupravama, uspostavljanje većinskog izbornog sistema na svim nivoima, ali i sprečavanje politike duplih standarda prilikom odobravanja finansijskih sredstava i selektivne primene zakona, kao i neophodnost da SKGO i formalno postane institucionalni partner centralnoj vlasti.

Zatraženo je da rad Komisije za finansiranje lokalnih samouprava bude efikasniji i pokrenuta inicijativa o održavanju šireg skupa predstavnika gradova i opština, na kome bi se utvrdile adekvatne mere za sprovođenje prioriteta lokalnih samouprava.

– Rešenost države da sprovede decentralizaciju ogledaće se, pre svega, u brzini vraćanja transfernih sredstava opštinama i gradovima. Bez toga, decentralizacija će biti samo prazna priča – poručio je Saša Paunović, predsednik SKGO, istakavši da je, ukoliko centralna vlast ima volju, moguće pronaći rešenje u republičkom budžetu da se vrati bar milijardu dinara za 63 najsiromašnije opštine u Srbiji.

– Stalnu konferenciju gradova i opština prepoznali smo kao partnera koji nam je pomogao da poboljšamo usluge i preko koga možemo da ostvarimo programske ciljeve u našim sredinama, kako bismo poboljšali uslove života naših građana – istakla je dr Mirjana Avakumović, predsednica opštine Arilje.

Sastanak u Arilju bio je drugi regionalni skup predsednika opština i gradonačelnika, naredni je zakazan za 25. maj u Zrenjaninu, a zaključci sa tih skupova o poboljšanju statusa lokalnih samouprava, kroz predloge o izmenama pojedinih zakonskih rešenja, biće upućeni nadležnim ministarstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari