Predsednik opštine Pirot Vladan Vasićizjavio je da su ta opština i Ministarstvo odbrane blizu konačnog dogovora o preuzimanju Doma vojske u zamenu za stanove. On očekuje da se ta razmena završi do kraja godine. Vasićkaže da je opština Pirot tražila da se obavi nova procena vrednosti Doma, jer su smatrali da je Uprava prihoda ranije imala precenjenu vrednost ove ustanove.

– Na tu raniju procenu nismo želeli da pristanemo. Zbog toga smo inicirali novu procenu, i uz saglasnost Ministarstva odbrane, Direkcije za imovinu i Uprave prihoda, ona je završena. Nova procena nam odgovara potpuno. Ostaje da se sa njom saglasi Ministarstvo i prema nekim našim nezvaničnim informacijama, Mininistarstvo će dati saglasnost. To nam otvara široko vrata da uskoro potpišemo ugovor sa Ministarstvom o preuzimanju Doma vojske, a da za uzvrat oni dobijaju gotove stanove – kaže Vasić.

Dom vojske u Pirotu, površine 2.500 metara kvadratnih, sada je procenjen na oko 82 miliona dinara. Opština Pirot trenutno ima dvadesetak stanova koji su odmah useljivi i koje je spremna da ustupi Ministarstvu, a čija se vrednost procenjuje na oko 65 miliona dinara.

– To su sasvim novi stanovi. Spremni smo da za razliku u ceni u narednoj godini kupimo određeni broj stanova ili tu razliku isplatimo u gotovini. Očekujem da ćemo sa ministrom Draganom Šutanovcem potpisati ugovor do kraja ove godine i preuzeti Dom vojske – kaže Vasić.

Zgrada Doma vojske u Pirotu, nalazi se u samom centru grada i u jako lošem je stanju. U jednom delu Doma na spratu nalazi se Biblioteka, a krov prokišnjava na nekoliko mesta.

– Namena će biti sigurno javnog karaktera. Pokušaćemo da u Domu vojske udomimo pojedine ustanove kulture i neke druge institucije koje nemaju krov nad glavom.Vrlo brzo ćemo obnoviti fasadu i pokušati da u Dom vratimo neke sadržaje koji su bili ranije, kao što je oživljavanje rada Kluba vojske, kuglane i nekih drugih sadržaja. Pokušaćemo da u narednoj godini Dom u potpunosti renoviramo i vratimo njegov raniji sjaj – kaže Vasić.

Prema nekim nezvaničnim podacima bez sopstvenog krova nad glavom je oko stotinak vojnih lica i penzionera u Pirotu. Nadaju se da će posle ovog dogovora opštine i Ministarstva, neki od njih konačno rešiti i svoj stambeni porblem.

– Ako se ovaj dogovor realizuje, šanse da nekolicina reši stambeni problem postoje. Dom Vojske u Pirotu godinama zjapi prazan i Vojska od njega nema nikakvu korist, većsamo štetu – kaže jedan vojni penzioner sa podstanarskim stažom od gotovo dve decenije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari