Na osnovu izveštaja o izvršenju budžeta Opštine Bor u prvoj polovini godine ostvareno je 35 odsto planiranih prihoda i 32 procenta planiranih rashoda, uz fiskalni suficit od 15 miliona dinara. Za sledeću godinu planirano je da se u opštinsku kasu slije prihod od 1,628 milijardi dinara, što je za stotinak miliona manje nego u ovoj godini. Prilikom planiranja opštinskog budžeta za 2016. poštovano je uputstvo Ministarstva finansija koje se odnosi na smanjenje stalnih troškova za 15 odsto i 3 procenta smanjenja izdvajanja za zarade.

U idućoj godini biće i četrnaestoro zaposlenih manje u javnom sektoru, budući da se broj zaposlenih sa 1153 smanjuje na 1139. Uglavnom su to radnici koji su se u ranije sprovedenim anketama opredelili za socijalni program i na ovaj način opštinsku upravu napustiće pet, Sportski centar četiri, JKP “3. oktobar” tri i dva iz “Vodovoda”. Dodatno smanjenje zaposlenih očekuje se se u narednoj godini, a nova odluka o tome koliki je maksimalni broj zaposlenih očekuje se u aprilu

Nove vršioce dužnosti direktora, po svemu sudeći, dobiće Apoteka Bor, Turistička organizacija opštine Bor i Muzej rudarstva i metalurgije, budući da su predlozi o imenovanju Tanje Videnović za v.d. direktora borske Apoteke, Bore Stankovića za v.d. direktora opštinske Turističke organizacije i Igora Jovanovića za v.d. direktora za direktora Muzeja rudarstva i metalurgije prihvaćeni na sednici Opštinskog veća, čiji su članovi svojoj poslednjoj sednici u 2015. prihvatili planove poslovanja javnih i komunalnih preduzeća u Boru.

Prihvaćen je predlog budžeta za narednu godinu, izmene tarifnog sistema obračuna toplotne energije, kao i odluke o auto taksi prevozu i lokalnim komunalnim taksama. Konačna reč je na odbornicima lokalnog parlamenta koji će zasedati 29. decembra.


“Novogodišnja bajka”

Ove se godine, zbog ekonomske situacije, odustalo od organizovanog dočeka Nove godine na otvorenom, umesto koga će na platou i u amfiteatru Doma kulture u centru grada biti organizovana “Novogodišnja bajka”. Novogodišnji program odvijaće se poslednjeg decembarskog dana od 11 do 19 časova, prevashodno je namenjen najmlađima, ali ima i sadržaja za odrasle. U programu učestvuju predškolci Dečije ustanove “Bambi”, finalisti takmičenja „Pevaj svoju pesmu“, KUD “Novo Selište”, Nina Bilanović, Bojan Čukić, Božidar Baljević i duvački orkestar “Dar mar”. Tokom popodneva, predsednik opštine Bor, Živorad Petrović sa saradnicima podeliće oko 500 novogodišnjih paketića deci iz materijalno ugroženih porodica. Organizatori “Novogodišnje bajke” su opština Bor i Centar za kulturu a u pripremi učestvuje većina opštinskih javnih preduzeća.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari