Opština Novi Bečej je izdvojila sredstva da pomogne nezaposlenim sugrađanima pa je tako novogodišnje ugovore o dodeli subvencija licima za „samozapošljavanje“ i „za nova radna mesta“ potpisalo jedanaestoro Novobečejaca. Po pomenutom programu opštinski Deda Mraz sredstva je dodelio za pet radnih mesta u iznosu od 500.000 dinara i šest subvencija za pokretanje novog biznisa u ukupnom iznosu od 960.000 dinara.

– Ja sam se odlučila da konkurišem pošto je moja struka vezana za tekstilnu proizvodnju i smatram da je Novi Bečej pogodan za pokretanje tog biznisa. Ova sredstva koja sam dobila biće mi dovoljna za sam početak – objašnjava Novobečejka Slađana Lazić.

U budžetu za 2014. lokalna samouprava Novog Bečeja je planirala da odvoji veća novčana sredstva za nova samozapošljavanja.

– Opredelili smo šest miliona dinara, očekujem da će tu sumu uvećati dotacije iz Pokrajinskog sekretarijata i NSZ, pa bismo došli do ozbiljnije cifre od 15 miliona dinara. Ovo je četvrta godina zaredom da stimulišemo zapošljavanje, svake godine smo se trudili da što više pomognemo našim sugrađanima. Svi oni koji su konkurisali i zadovoljili uslove su dobili sredstva. Bodovanje smo poverili Nacionalnoj službi za zapošljavanje iz Zrenjanina i mislim da su ta sredstva došla u prave ruke – ocenjuje Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Saša Dujin, direktor kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kaže da su nedavno dobijena sredstva za 40 mladih ljudi koji će u četvoromesečnoj obuci raditi stručnu praksu, što će im na kraju biti regresirano. Ova sredstva su obezbeđena preko programa USAID-a i projekta koji kancelarija za lokalni ekonomski razvoj sprovodi sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat“

– Već smo počeli da se pripremamo za izradu lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za 2014. godinu. Do sada smo podelili dva programa i sredstva za javne radove i tako zaposlili 25 osoba i pripravnike. Posao je dobilo i pet mladih visokoobrazovanih osoba – objašnjava Dujin Saša.

Aktuelne konkurse kancelarije za lokalni ekonomski razvoj zainteresovani mogu pratiti na sajtu www.ler-nb.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari